Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 626696

UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE JEČMA S PLIJESNI Fusarium graminearum NA UDJELE DEOKSINIVALENOLA I ZEARALENONA U SLADU


Luka Ivanović
UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE JEČMA S PLIJESNI Fusarium graminearum NA UDJELE DEOKSINIVALENOLA I ZEARALENONA U SLADU, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 626696 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE JEČMA S PLIJESNI Fusarium graminearum NA UDJELE DEOKSINIVALENOLA I ZEARALENONA U SLADU
(THE IMPACT OF Fusarium graminearum CONTAMINATION LEVELS OF BARLEY ON DEOXYNIVALENOL AND ZEARALENONE IN KILNED MALT)

Autori
Luka Ivanović

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
17.04

Godina
2013

Stranica
33

Mentor
Vinko Krstanović

Neposredni voditelj
Kristina Habschied

Ključne riječi
ječam; Fusarium graminearum; slađenje; deoksinivalenol; zearalenon
(barley; Fusarium graminearum; malting; deoxynivalenol; zearalenone)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj početnog stupnja kontaminacije ječma s plijesni Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola (DON-a) i zearalenona (ZEA) u gotovom sladu. Također je razmatran utjecaj pojedinih tehnoloških operacija tijekom procesa proizvodnje slada na razvoj ispitivane plijesni i njezine sposobnosti sinteze DON-a i ZEA. Provedeno je mikroslađenje uzoraka ječma s različitim početnim stupnjem kontaminacije s plijesni F. graminearum (0, 10 i 20%). Mikrobiološke i toksikološke analize provedene su u uzorcima neslađenog ječma, zelenog slada te suhog slada, pri čemu je određivan udjel zrna kontaminiranog s navedenom plijesni i koncentracija mikotoksina. Rezultati istraživanja pokazali su da se najveća proliferacija plijesni dogodila tijekom faze močenja i klijanja zrna, dok se tijekom faze sušenja stupanj kontaminacije značajno smanjio. Nadalje, rezultati ukazuju na zaključak da ječam većeg početnog stupnja kontaminacije s plijesni F. graminearum rezultira sladom koji je više kontaminiran mikotoksinima. Najveće koncentracije DON-a određene su u uzorcima klice/korjenčića, dok su najveće koncentracije ZEA određene u suhom sladu

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS - )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Avatar Url Vinko Krstanović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju

Luka Ivanović
UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE JEČMA S PLIJESNI Fusarium graminearum NA UDJELE DEOKSINIVALENOLA I ZEARALENONA U SLADU, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Luka Ivanović (2013) 'UTJECAJ STUPNJA KONTAMINACIJE JEČMA S PLIJESNI Fusarium graminearum NA UDJELE DEOKSINIVALENOLA I ZEARALENONA U SLADU', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {33}, keywords = {barley, Fusarium graminearum, malting, deoxynivalenol, zearalenone}, title = {THE IMPACT OF Fusarium graminearum CONTAMINATION LEVELS OF BARLEY ON DEOXYNIVALENOL AND ZEARALENONE IN KILNED MALT}, keyword = {barley, Fusarium graminearum, malting, deoxynivalenol, zearalenone}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font