Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 62656

Revizorovo ispitivanje i izvješćivanje kod povezanih usluga


Vitezić, Neda
Revizorovo ispitivanje i izvješćivanje kod povezanih usluga // Povezanost revizije i računovodstva / Spremić, Ivo (ur.).
Zagreb: Hrvatska udruga revizora, 2000. str. 127-147 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Revizorovo ispitivanje i izvješćivanje kod povezanih usluga
(Related services and auditors' investigation and reporting)

Autori
Vitezić, Neda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Povezanost revizije i računovodstva / Spremić, Ivo - Zagreb : Hrvatska udruga revizora, 2000, 127-147

Skup
3. godišnje savjetovanje: Povezanost revizije i računovodstva

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 06-08.04.2000.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Malo poduzetništvo; povezane usluge; uvid; analitički postupci; dogovoreni postupci; kompilacije
(Small business; related services; review; analytical procedures; agreed upon procedures; compilation)

Sažetak
Povezane usluge predstavljaju jednu vrstu usluga koju revizori najčešće primjenjuju kod obavljanja revizije malih poduzeća. Naime, može se reći da se radi o ispitivanju vjerodostojnosti poslovanja malih poduzeća na skraćeni način, s obzirom da zbog obilježja malih poduzeća nije moguće primjeniti cjelovit postupak revizije.Brojčano je malih poduzeća u tržišnoj ekonomiji znatno više nego srednjih i velikih, a po potencijalu i ostvarivanim rezultatima zauzimaju značajno mjesto. S aspekta nadzora od strane eksternih organa, podliježu najčešće financijskoj kontroli izdvajanja javnih prihoda, dok vlasnik-poduzetnik provodi interni nadzor i za njega je odgovoran. To s aspekta revizije koja ima prvenstveno funkciju potvrđivanja vjerodostojnosti podatka i informacija o poslovanju od strane nezavisne osobe – revizora, nameće specifičniji pristup i skraćeniju metodologiju, te s tim u vezi i drugačije izvješćivanje.Stoga su doneseni i posebni standardi koji detaljnije razrađuju vrste revizijskih usluga primjenjivih za mala poduzeća, metodološke postupke i način izvješćivanja. Vezano s tim i revizorovo izvješće bit će drugačijeg sadržaja i neće imati istu težinu u usporedbi s izvješćem koje se donosi kod revizijskog postupka primjenjivog za srednje velika i velika poduzeća. Revizor neće s obzirom na skraćene metodološke postupke izraziti mišljenje, već dati iskaz o tome da li je na osnovu takvog ispitivanja nešto privuklo njegovu pažnju što bi mu ukazivalo da podaci i informacije ne prikazuju realno i objektivno stanje i rezultat poslovanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081006

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Neda Vitezić, (155052)