Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 626524

Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaonička svojstva svinja


Bertić, Vedran
Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaonička svojstva svinja 2012., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


Naslov
Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaonička svojstva svinja
(Influence of polymorphisms at PRKAg3 locus on pork quality traits)

Autori
Bertić, Vedran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
15.12

Godina
2012

Stranica
67

Mentor
Kušec, Goran

Neposredni voditelj
Ivona Đurkin

Ključne riječi
Svinje ; PRKAg3 ; sastav trupa ; kvaliteta mesa
(Pigs ; PRKAg3 ; carcass composition ; meat quality)

Sažetak
Ispitivanja polimorfizma na lokusu PRKAg3 provedena su na 89 tovljenika križanaca PIC337 nerasta sa C23 krmačama (PIC, Pig Improvement Company), s područja Belje d.d. Analizirani su pokazatelji kvalitete trupova i mesa: duljine polovica, debljina mišića i leđne slanine, površina dugog leđnog mišića i pripadajuće slanine, pH 45 minuta post mortem, pH nakon 24 sata hlađenja, EC nakon 24 sata, boja mesa, otpuštanje mesnog soka, nježnost/tekstura mesa i kemijski sastav mesa (udio vode, masti, proteina i kolagena). Za analizu PRKAg3 izolirana je deoksiribonukleinska kiselina, a pročišćeni PCR produkti analizirani su pomoću sekvenatora ABI 3130. Rezultati istraživanja pokazuju da na kvalitativna svojstva polovica najviše utječe spol svinja. U nazimica je izmjerena veća mesnatost, veća debljina mišića i sukladno tome, manja debljina slanine, veća duljine polovica i opseg buta u odnosu na kastrate. Istraživani polimorfizmi na 199. kodonu RN gena razlikovali su se u debljini slanine, koja je najmanja kod Val/Val genotipa, a najveća kod genotipa Ile/Val. Genotip Ile/Ile je pozitivno utjecao na pH mjeren 45 minuta nakon klanja i stupanj žutila mesa, pri čemu su pripadnici ovog genotipa imali najviše vrijednosti pH45 u LD mišiću, najmanje otpuštanje mesnog soka i najnižu instrumentalnu nježnost u odnosu na ostale genotipove na kodonu 199. Ispitivanja utjecaja polimorfizma na lokusu PRKAG3 na pokazatelje kvalitete svinjskog mesa u Hrvatskoj još nisu rađena, a dobiveni rezultati ukazuju na mogućnost uporabe genotipa Ile/Ile kao markera za poboljšanje navedenih svojstava svinjskog mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Goran Kušec, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek