Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaonička svojstva svinja (CROSBI ID 377792)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Bertić, Vedran Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaonička svojstva svinja / Kušec, Goran (mentor); Ivona Đurkin (neposredni voditelj). Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Bertić, Vedran

Kušec, Goran

Ivona Đurkin

hrvatski

Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaonička svojstva svinja

Ispitivanja polimorfizma na lokusu PRKAg3 provedena su na 89 tovljenika križanaca PIC337 nerasta sa C23 krmačama (PIC, Pig Improvement Company), s područja Belje d.d. Analizirani su pokazatelji kvalitete trupova i mesa: duljine polovica, debljina mišića i leđne slanine, površina dugog leđnog mišića i pripadajuće slanine, pH 45 minuta post mortem, pH nakon 24 sata hlađenja, EC nakon 24 sata, boja mesa, otpuštanje mesnog soka, nježnost/tekstura mesa i kemijski sastav mesa (udio vode, masti, proteina i kolagena). Za analizu PRKAg3 izolirana je deoksiribonukleinska kiselina, a pročišćeni PCR produkti analizirani su pomoću sekvenatora ABI 3130. Rezultati istraživanja pokazuju da na kvalitativna svojstva polovica najviše utječe spol svinja. U nazimica je izmjerena veća mesnatost, veća debljina mišića i sukladno tome, manja debljina slanine, veća duljine polovica i opseg buta u odnosu na kastrate. Istraživani polimorfizmi na 199. kodonu RN gena razlikovali su se u debljini slanine, koja je najmanja kod Val/Val genotipa, a najveća kod genotipa Ile/Val. Genotip Ile/Ile je pozitivno utjecao na pH mjeren 45 minuta nakon klanja i stupanj žutila mesa, pri čemu su pripadnici ovog genotipa imali najviše vrijednosti pH45 u LD mišiću, najmanje otpuštanje mesnog soka i najnižu instrumentalnu nježnost u odnosu na ostale genotipove na kodonu 199. Ispitivanja utjecaja polimorfizma na lokusu PRKAG3 na pokazatelje kvalitete svinjskog mesa u Hrvatskoj još nisu rađena, a dobiveni rezultati ukazuju na mogućnost uporabe genotipa Ile/Ile kao markera za poboljšanje navedenih svojstava svinjskog mesa.

svinje ; PRKAg3 ; sastav trupa ; kvaliteta mesa

nije evidentirano

engleski

Influence of polymorphisms at PRKAg3 locus on pork quality traits

nije evidentirano

pigs ; PRKAg3 ; carcass composition ; meat quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

67

15.12.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)