Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaonička svojstva svinja (CROSBI ID 377792)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Bertić, Vedran
Kušec, Goran
Ivona Đurkin
hrvatski
Utjecaj polimorfizma na lokusu PRKAg3 na klaonička svojstva svinja
Ispitivanja polimorfizma na lokusu PRKAg3 provedena su na 89 tovljenika križanaca PIC337 nerasta sa C23 krmačama (PIC, Pig Improvement Company), s područja Belje d.d. Analizirani su pokazatelji kvalitete trupova i mesa: duljine polovica, debljina mišića i leđne slanine, površina dugog leđnog mišića i pripadajuće slanine, pH 45 minuta post mortem, pH nakon 24 sata hlađenja, EC nakon 24 sata, boja mesa, otpuštanje mesnog soka, nježnost/tekstura mesa i kemijski sastav mesa (udio vode, masti, proteina i kolagena). Za analizu PRKAg3 izolirana je deoksiribonukleinska kiselina, a pročišćeni PCR produkti analizirani su pomoću sekvenatora ABI 3130. Rezultati istraživanja pokazuju da na kvalitativna svojstva polovica najviše utječe spol svinja. U nazimica je izmjerena veća mesnatost, veća debljina mišića i sukladno tome, manja debljina slanine, veća duljine polovica i opseg buta u odnosu na kastrate. Istraživani polimorfizmi na 199. kodonu RN gena razlikovali su se u debljini slanine, koja je najmanja kod Val/Val genotipa, a najveća kod genotipa Ile/Val. Genotip Ile/Ile je pozitivno utjecao na pH mjeren 45 minuta nakon klanja i stupanj žutila mesa, pri čemu su pripadnici ovog genotipa imali najviše vrijednosti pH45 u LD mišiću, najmanje otpuštanje mesnog soka i najnižu instrumentalnu nježnost u odnosu na ostale genotipove na kodonu 199. Ispitivanja utjecaja polimorfizma na lokusu PRKAG3 na pokazatelje kvalitete svinjskog mesa u Hrvatskoj još nisu rađena, a dobiveni rezultati ukazuju na mogućnost uporabe genotipa Ile/Ile kao markera za poboljšanje navedenih svojstava svinjskog mesa.
svinje ; PRKAg3 ; sastav trupa ; kvaliteta mesa
nije evidentirano
engleski
Influence of polymorphisms at PRKAg3 locus on pork quality traits
nije evidentirano
pigs ; PRKAg3 ; carcass composition ; meat quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
67
15.12.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek