Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tumorski biljezi u dječjoj onkologiji - iz laboratorija za kliničku primjenu (CROSBI ID 772343)

Druge vrste radova | ostalo

Leniček Krleža, Jasna Tumorski biljezi u dječjoj onkologiji - iz laboratorija za kliničku primjenu // Hrvatska proljetna pedijatrijska škola, Paediatria Croatica Supplement. 2013.

Podaci o odgovornosti

Leniček Krleža, Jasna

hrvatski

Tumorski biljezi u dječjoj onkologiji - iz laboratorija za kliničku primjenu

Pregled danas dostupnih informacija o upotrebi tumorskih biljega koje se temelje na preporukama i smjenicama međunarodnih i nacionalnih stručnih skupina i organizacija a koje su objavile kliničke i laboratorijske smjernice temeljene na dokazima u dijagnostici i upravljanju malignim bolestima. Brz napredak tehnologije kao i razvoj znanosti ima za posljedicu intenzivno otkrivanja potencijalno novih tumorskih biljega koji dodatnim ispitivanjima su pokazali da je njihova klinička korisnost jednaka ili manja od već uspostavljenih tumorskih biljega. Međutim, primjena u kliničkoj praksi treba biti i razumna i svrsishodna. Naglasak je na laboratorijskim preporukama i smjernicama koje obuhvaćaju osim racionalne upotrebe tumorskih biljega i zahtjeve kontrole kvalitete. Spoznaja i svijest o tome važna je za optimalnu upotrebu i pravilnu interpretaciju u kliničkoj praksi. Na taj način poboljšana je cjelokupna skrb bolenika s malignom bolesti koja je i financijski opravdana. U tom kontekstu, prikazani su najčešće korišteni tumorski biljezi koji se u kliničkoj praksi koriste u dječijoj onkologiji.

tumorski biljezi; djete; laboratorijska medicina; klinička primjena; kontrola kvalitete

nije evidentirano

engleski

Tumor markers in child oncology - from laboratory to clinical utility

nije evidentirano

tumor marker; child; laboratory medicine; clinical utility; qualty control

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Hrvatska proljetna pedijatrijska škola, Paediatria Croatica Supplement

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti