Modifikacija svojstava poli(L-laktida) (CROSBI ID 192385)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Perinović, Sanja ; Andričić, Branka
hrvatski
Modifikacija svojstava poli(L-laktida)
Modifikacija svojstava biorazgradljivog poli(L-laktida)(PLLA) provedena je dodatkom biorazgradljivih mljevenih koštica masline (MKM) i biorazgradljivih citratnih omekšavala, tributil-citrata (TBC) i tributil-acetil-citrata (TBAC). Mješavine i kompoziti pripremljeni su različitim postupcima preradbe te su analizirana njihova svojstva. Rezultati diferencijalne pretražne kalorimetrije (DSC) pokazuju da postupak preradbe materijala uvelike utječe na toplinska svojstva istraživanih uzoraka i da nema razlike u djelovanju odabranih omekšavala, pa je istraživački rad nastavljen s tributil-acetil-citratom. Dodatak punila MKM neznatno utječe na toplinska svojstva PLLA, dok najveći utjecaj ima na kristalizaciju PLLA. Omekšavalo snižava vrijednosti temperatura toplinskih prijelaza i povećava kristalnost PLLA. Neizotermna termogravimetrijska analiza (TGA) pokazala je da dodatak punila MKM pogoršava, a dodatak omekšavala TBAC poboljšava toplinsku postojanost PLLA. Istraživanje morfologije uzoraka pretražnim elektronskim mikroskopom (SEM) potvrdilo je slabe interakcije PLLA i punila MKM, na koje dodatak TBAC nema utjecaja. Spektri pripremljenih uzoraka dobiveni Fourierovom pretvornom infracrvenom spektrometrijom (FT-IR) pokazuju da samo kod omekšanih kompozita nastaju vodikove veze između komponenata. Punilo MKM smanjuje rastezljivost i čvrstoću PLLA, dok TBAC povećava rastezljivost i znatno smanjuje čvrstoću PLLA. Starenje uzoraka utječe na toplinska svojstva istraživanih mješavina i kompozita, u prvom redu na proces kristalizacije i taljenja kristala PLLA. Biorazgradnja u tlu pripravljenih PLLA uzoraka znatno se poboljšava dodatkom punila MKM i TBAC-a, pri čemu TBAC ima mnogo manji utjecaj. Migracija omekšavala pod utjecajem topline povećava se s vremenom izlaganja zadanoj temperaturi. Punilo MKM pospješuje migraciju TBAC-a iz istraživanih kompozita. Migracija omekšavala pod utjecajem simulanata hrane povećava se s vremenom izloženosti simulantima hrane i uzrokuje promjene toplinskih svojstava istraživanih uzoraka.
biorazgradnja u tlu ; mehanička svojstva ; migracija ; morfologija ; PLLA kompoziti ; PLLA mješavine ; starenje ; toplinska svojstva ; toplinska razgradnja
nije evidentirano
engleski
Modification of properties of poly(L-lactide)
nije evidentirano
ageing ; biodegradation in soil ; mechanical properties ; migration ; morphology ; non-isothermal degradation ; PLLA blends ; PLLA composites ; thermal properties
nije evidentirano