Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 625986

Uloga obiteljskih značajki u objašnjenju individualnih razlika u želji za roditeljstvom


Kardum, Goran; Reić Ercegovac, Ina
Uloga obiteljskih značajki u objašnjenju individualnih razlika u želji za roditeljstvom // 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, Gordana ; Erceg Jugović, Inja ; Huić, Aleksandra (ur.).
Zagreb: Filozofski fakultet, 2013. str. 151-151 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Uloga obiteljskih značajki u objašnjenju individualnih razlika u želji za roditeljstvom
(The role of family characteristics in desire to have children)

Autori
Kardum, Goran ; Reić Ercegovac, Ina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
21. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, Gordana ; Erceg Jugović, Inja ; Huić, Aleksandra - Zagreb : Filozofski fakultet, 2013, 151-151

ISBN
978-953-175-463-7

Skup
21. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11-13.4.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Interakcija s roditeljima; želja za roditeljstvom
(Parent-child interaction; desire to have children)

Sažetak
Budući da su obiteljski utjecaji među važnijim socijalizacijskim čimbenicima u izgradnji vrijednosnog sustava i stavova pojedinca, cilj ovog istraživanja bio je provjeriti ulogu nekih obiteljskih čimbenika (strukture primarne obitelji te kvalitete interakcije s majkom i ocem) u objašnjenju individualnih razlika u želji za roditeljstvom kod studenata. U istraživanju je sudjelovalo 388 studenata različitih studijskih programa Sveučilišta u Splitu prosječne dobi 21, 02 godine. Od osobnih značajki sudionika u istraživanje su uključeni vrsta studija i važnost vjere koju su sudionici procjenjivali na skali od deset stupnjeva, dok je od obiteljskih značajki ispitana cjelovitost i veličina primarne obitelji te kvaliteta interakcije s majkom i ocem. Primijenjeni su upitnik općih podataka, Upitnik kvalitete interakcije s roditeljima (Lange i sur., 2002) te Upitnik želje za roditeljstvom (Rholes i sur, 1997). Iako se Upitnik kvalitete interakcije s roditeljima u izvorniku sastoji od dva faktora (prihvaćanje i rješavanje konflikata), provedene CFA pokazale su bolje pristajanje modela s četiri faktora, a s obzirom na zadovoljavajuće koeficijente pouzdanosti, rezultati su formirani za subskale međusobnog poštivanja, poslušnosti, prihvaćanja i procjene kompetentnosti roditelja. Provedene analize su pokazale da se studenti, ovisno o vrsti studija, razlikuju u procjeni svih aspekata interakcije s roditeljima kao i u procjeni želje za roditeljstvom. Majke su u odnosu na očeve procijenjene kao značajno više prihvaćajuće, dok u procjeni kompetentnosti roditelja te poslušnosti nisu utvrđene značajne razlike između procjena za majke i očeve. HRA su ukazale na značajnu ulogu važnosti vjere u objašnjenju individualnih razlika u želji za roditeljstvom, a od indikatora kvalitete interakcije s roditeljima kao značajni prediktori su se izdvojili poštivanje u interakciji s ocem te prihvaćanje od strane majke. Struktura primarne obitelji nije se pokazala važnom za procjenu želje za roditeljstvom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet u Splitu