Utjecaj nekih hidrokoloida i sladnog ekstrakta na viskoznost pšeničnog brašna (CROSBI ID 333356)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mikulić, Marija
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Utjecaj nekih hidrokoloida i sladnog ekstrakta na viskoznost pšeničnog brašna
Metodom broja padanja određuje se aktivnost α -amilaze koristeći škrob kao supstrat. Cilj rada bio je ispitati aktivnost α -amilaze tri brašna s različitom amilolitičkom aktivnosti, te utvrditi utjecaj dva hidrokoloida (prktina i karboksimetilceluloze) i sladnog ekstrakta na broj padanja ispitivanih brašna. Iz provedenih ispitivanja zaključeno je da dodatak viših koncentracija oba ispitivana hidrokoloida dovodi po povećanja vrijednosti broja padanja kod sva tri brašna s različitom aktivnosti α -amilaze. Dodatkom smjese karboksimetileluloze i sladnog ekstrakta oomjera 2:1 doško je do smanjenja vrijednosti broja padanja
aktivnost α -amilaze; pektin; karboksimetilceluloza; pšenično brašno
nije evidentirano
engleski
Influence of some hydrocolloids and malt extract addition on wheat flour viscosity
nije evidentirano
α -amylase activity; pectin; carboxmethilcellulose; wheat flour
nije evidentirano
Podaci o izdanju
64
17.07.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek