Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 62598

Utjecaj nekih hidrokoloida i sladnog ekstrakta na viskoznost pšeničnog brašna


Mikulić, Marija
Utjecaj nekih hidrokoloida i sladnog ekstrakta na viskoznost pšeničnog brašna 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


Naslov
Utjecaj nekih hidrokoloida i sladnog ekstrakta na viskoznost pšeničnog brašna
(Influence of some hydrocolloids and malt extract addition on wheat flour viscosity)

Autori
Mikulić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
17.07

Godina
2000

Stranica
64

Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Neposredni voditelj
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
Aktivnost α -amilaze; pektin; karboksimetilceluloza; pšenično brašno
(α -amylase activity; pectin; carboxmethilcellulose; wheat flour)

Sažetak
Metodom broja padanja određuje se aktivnost α -amilaze koristeći škrob kao supstrat. Cilj rada bio je ispitati aktivnost α -amilaze tri brašna s različitom amilolitičkom aktivnosti, te utvrditi utjecaj dva hidrokoloida (prktina i karboksimetilceluloze) i sladnog ekstrakta na broj padanja ispitivanih brašna. Iz provedenih ispitivanja zaključeno je da dodatak viših koncentracija oba ispitivana hidrokoloida dovodi po povećanja vrijednosti broja padanja kod sva tri brašna s različitom aktivnosti α -amilaze. Dodatkom smjese karboksimetileluloze i sladnog ekstrakta oomjera 2:1 doško je do smanjenja vrijednosti broja padanja

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113002

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek