Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prava manjina u Hrvatskoj temeljem pravnih i političkih odrednica (CROSBI ID 751929)

Druge vrste radova | ostalo

Domini, Mirjana Prava manjina u Hrvatskoj temeljem pravnih i političkih odrednica // VIII skup Nijemci i Austrijanci u Hrvatskoj, Osijek. 2000.

Podaci o odgovornosti

Domini, Mirjana

hrvatski

Prava manjina u Hrvatskoj temeljem pravnih i političkih odrednica

U predavanju je težište stavljeno na postojeće pravne i političke dokumente temeljem kojih manjine u Hrvatskoj ostvaruju svoja posebna, "manjinska prava". Polazeći od analize domaćih i međunarodnih obvezujućih instrumenata i političkih deklaracija, mišljenja i preporuka, autorica ukazuje na problem upoznatosti pripadnika manjina s važećim dokumentima, problemom interpretacije istih, te instrumentalizaciju/implementaciju u objektivno danim okolnostima. Zaključuje da nedostaje koordinacija institucija u Hrvatskoj koje u okviru svog djelovanja imaju primjenu odredbi u svezi manjina, da se češće prepoznaje i analizira formalna strana zajamčenih prava negoli njihova praktična primjena, te da manjine, ne imajući adekvatnu interpretaciju, prihvaćaju "voluntarističku" primjenu.

manjina; pravo; međunarodne norme; unutarnje zakonodavstvo; Hrvatska; politika; država

nije evidentirano

engleski

Minority rights in Croatia based on legal and political determinants

nije evidentirano

minority; law; international provision; internal legislation; Croatia; politics; state

nije evidentirano

Podaci o izdanju

VIII skup Nijemci i Austrijanci u Hrvatskoj, Osijek

2000.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Demografija