Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 625858

Jesu li vremenska perspektiva i regulacijski fokus odrednice ponašanja u ljubavnoj vezi?


Krznarić, Tina; Kamenov, Željka; Huić, Aleksandra
Jesu li vremenska perspektiva i regulacijski fokus odrednice ponašanja u ljubavnoj vezi? // 21. dani Ramira i Zorana Bujasa : sažeci priopćenja = Ramiro and Zoran Bujas’ Days : program and abstracts / Kuterovac Jagodić, Gordana ; Erceg Jugović, Inja ; Huić, Aleksandra (ur.).
Zagreb: Filozofski fakultet, 2013. str. 158-158 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Jesu li vremenska perspektiva i regulacijski fokus odrednice ponašanja u ljubavnoj vezi?
(Do time-perspective and regulatory focus determine behavior in intimate relationships?)

Autori
Krznarić, Tina ; Kamenov, Željka ; Huić, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
21. dani Ramira i Zorana Bujasa : sažeci priopćenja = Ramiro and Zoran Bujas’ Days : program and abstracts / Kuterovac Jagodić, Gordana ; Erceg Jugović, Inja ; Huić, Aleksandra - Zagreb : Filozofski fakultet, 2013, 158-158

ISBN
978-953-175-463-7

Skup
Dani Ramira i Zorana Bujasa (21 ; 2013)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11.-13.04.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Vremenska perspektiva; regulacijski fokus; intimne veze
(Time-perspective; regulatory focus; intimate relationships)

Sažetak
Kada je u ljubavnoj vezi, pojedinac može aktivno raditi na njezinom unapređivanju ili se može odlučiti na pasivniji pristup tzv. održavanja statusa quo. Jedna od mogućih odrednica toga za koji pristup će se osoba odlučiti jest fokus regulacije koji može biti promotivni (usmjerenost na postignuće i daljnji razvoj) ili preventivni (usmjerenost na sigurnost i zaštitu). Ovi fokusi regulacije razvijaju se u djetinjstvu odgojem te su pod utjecajem kulture. Osim toga, još jedna odrednica ponašanja u vezi su tzv. vremenske perspektive - usmjerenost na prošlost (negativnu i pozitivnu), sadašnjost (hedonizam i fatalizam) i budućnost (Zimbardo i Boyd, 1999) koje predstavljaju kognitivne stilove koji se također razvijaju putem odgoja i kulture te usmjeravaju naše doživljavanje i ponašanje. Cilj istraživanja bio je ispitati je li fokus regulacije određen različitim vremenskim perspektivama te provjeriti je li fokus regulacije medijator odnosa vremenske perspektive i ponašanja u vezi. U istraživanju je sudjelovalo 372 muškaraca (44%) i žena (56%) koji smatraju da se nalaze u ozbiljnoj romantičnoj vezi (duljina veze od 1 mjeseca do 13 godina), no nisu u braku. Sudionici su bili u dobi od 18 do 35 godina. Primijenjeni su Zimbardov inventar vremenske perspektive, Upitnik fokusa regulacije te Skala aktivnog i pasivnog ponašanja u vezi. Rezultati, u skladu s očekivanjima, pokazuju da sve dimenzije vremenskih perspektiva (prošlost, sadašnjost, budućnost) značajno predviđaju izraženiji promotivni fokus, dok su se za preventivni fokus značajnima pokazale sve perspektive izuzev usmjerenosti na prošlost negativnu. Utvrđeni su izravni doprinosi vremenskih perspektiva aktivnom i pasivnom ponašanju u vezi te preventivnog fokusa regulacije preferenciji za rutinu u vezi, no nisu utvrđeni pretpostavljeni medijatorski učinci.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301422-1420 - Uloga socio-kognitivnih procesa u samoregulaciji i interpersonalnim odnosima (Željka Kamenov, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb