Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 625819

Isusovačka kurija u Vinici - građevinske faze i pitanje prezentacije


Puhmajer, Petar
Isusovačka kurija u Vinici - građevinske faze i pitanje prezentacije // Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske, 36 (2012), 91-106 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Isusovačka kurija u Vinici - građevinske faze i pitanje prezentacije
(The Jesuit Manor in Vinica - Construction Phases and Presentation Issues)

Autori
Puhmajer, Petar

Izvornik
Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske (0350-2589) 36 (2012); 91-106

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Arhitektura; 17. stoljeće; 18. stoljeće; Vinica; isusovačka kurija; građevni razvoj; tlocrtna tipologija; konzervatorska istraživanja
(Architecture; 17th century; 18th century; Vinica; Jesuit Manor; architectural development; floor plan typology; conservation investigation)

Sažetak
U radu se utvrđuje slijed sukcesivne izgradnje isusovačke kurije u Vinici. Kurija se datira u 17. stoljeće prema karakterističnoj prostornoj organizaciji ostvarenoj nizanjem prostorija s obje strane središnjeg hodnika na svakoj etaži. Prvotni vlasnici nisu poznati, ali arhivski izvori govore da su kuriju najranije posjedovali grofovi Draškovići, koji su je 1738. prodali isusovcima. Isusovci su kuriju 1740. dali značajno obnoviti, prigradivši arkadne hodnike uz južno i istočno pročelje, te stubište i kapelu. U 19. stoljeću došlo je do novih većih zahvata u unutrašnjosti te preoblikovanja pročelja s drukčijim rasporedom prozorskih osi i lezenama u žbuci. U 20. stoljeću su u unutrašnjosti srušeni gotovo svi pregradni zidovi na gornjim etažama, a zapuštenost je uzrokovala i urušavanje istočnog dijela arkadnog hodnika, nakon čega je uslijedila njegova rekonstrukcija. U tako izrazito pregrađivanom objektu, čitanje konzervatorskih nalaza znatno je otežano, ali se pažljivijim uvidom i proučavanjem povijesnih izvora mogu razlučiti građevinski slojevi, a na temelju njih i postaviti osnovno usmjerenje konzervatorske prezentacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski restauratorski zavod

Autor s matičnim brojem:
Petar Puhmajer, (336880)