Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uloga roditelja i vršnjaka u određivanju seksualnosti adolescentica – Posreduju li vršnjačke varijable na vezu između obiteljskih varijabli i seksualnog ponašanja djevojaka? (CROSBI ID 595974)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Rajhvajn Bulat, Linda Uloga roditelja i vršnjaka u određivanju seksualnosti adolescentica – Posreduju li vršnjačke varijable na vezu između obiteljskih varijabli i seksualnog ponašanja djevojaka? // 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Sažeci priopćenja. Zagreb, 2013. str. 185-185

Podaci o odgovornosti

Rajhvajn Bulat, Linda

hrvatski

Uloga roditelja i vršnjaka u određivanju seksualnosti adolescentica – Posreduju li vršnjačke varijable na vezu između obiteljskih varijabli i seksualnog ponašanja djevojaka?

Socijalizacijski činitelji na različiti način utječu na seksualno ponašanje adolescenata – roditelji i škola su socijalni činitelji koji su više tradicionalni i promoviraju zdravlje, dok vršnjaci i masovni mediji pružaju informacije koje povećavaju adolescentsku seksualnu aktivnost. Miller, Benson, i Galbraith (2001) predložili su model u kojem stupanje adolescenata u spolne odnose i njihovu seksualnu aktivnost objašnjavaju obiteljskim i vršnjačkim utjecajima, pri čemu u modelu obiteljski utjecaji imaju ulogu prediktora, a vršnjački medijatora. Cilj rada je provjeriti posredujući učinak vršnjačkih normi i odnosa s vršnjacima na vezu između odnosa s roditeljima i seksualnog ponašanja adolescentica. Prikazani rezultati dio su opširnijeg istraživanja, provedenog u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji 2009. godine. U istraživanju je sudjelovalo 750 učenica prvih (N=374) i trećih razreda (N=376) srednjih škola (strukovnog i gimnazijskog usmjerenja). Iako je u istraživanju korišten veći broj upitnika, u izlaganju će biti prikazani podaci dobiveni Upitnikom seksualnosti (seksualno ponašanje se odnosi na iskustvo sudionica u 7 seksualnih aktivnosti različite vrste i intenziteta), Marshovim upitnikom samoopisivanja II (pri čemu će se razmatrati subskale odnosa s roditeljima, odnosa s vršnjacima istog spola te s vršnjacima suprotnog spola), Vršnjačkim normama za seksualnu aktivnost (procjena vršnjačkog pritiska da sudionica stupi u spolne odnose u idućoj godini, postotak spolno aktivnih prijatelja te procjena je li većina vršnjakinja sličnih adolescentici već stupila u spolne odnose) te Skalom roditeljskog i vršnjačkog odobravanja seksualnog ponašanja. Početne analize pokazale su kako su sve navedene varijable statistički značajno povezane sa seksualnim ponašanjem djevojaka, a u izlaganju će dodatno biti provjereni i problematizirani spomenuti posredujući učinci.

seksualno ponašanje; adolescentice; roditelji; vršnjaci

nije evidentirano

engleski

The role of parents and peers in predicting of female adolescents' sexuality - Are peers mediators in relationship between family and girls' sexual behaviour?

nije evidentirano

sexual behaviour; female adolescents; parents; peers

nije evidentirano

Podaci o prilogu

185-185.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

21. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Sažeci priopćenja

Zagreb:

Podaci o skupu

21. DANI RAMIRA I ZORANA BUJASA

predavanje

11.04.2013-13.04.2013

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Psihologija, Socijalne djelatnosti