Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 625646

Hrvatsko društvo za zaštitu od zračenja: od Jugoslavije do Europe


Krajcar Bronić, Ines; Miljanić, Saveta; Ranogajec-Komor, Maria
Hrvatsko društvo za zaštitu od zračenja: od Jugoslavije do Europe // Zbornik radova Devetog simpozija hrvatskog društva za zaštitu od zračenja / Knežević, Željka ; Majer, Marija ; Krajcar Bronić, Ines (ur.).
Zagreb: HDZZ, 2013. str. 14-25 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 625646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hrvatsko društvo za zaštitu od zračenja: od Jugoslavije do Europe
(Croatian Radiation Protection Association: From Yugoslavia to Europe)

Autori
Krajcar Bronić, Ines ; Miljanić, Saveta ; Ranogajec-Komor, Maria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova Devetog simpozija hrvatskog društva za zaštitu od zračenja / Knežević, Željka ; Majer, Marija ; Krajcar Bronić, Ines - Zagreb : HDZZ, 2013, 14-25

ISBN
978-953-96133-8-7

Skup
Deveti simpozij Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Krk, Hrvatska, 10-12.04.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
50 godišnjica; zaštita od zračenja; HDZZ
(50 anniversary; radiation protection; CRPA)

Sažetak
Ove 2013. godine obilježavamo 50 godina organizirane zaštite od zračenja u regiji koja počinje osnivanjem Jugoslavenskog društva za zaštitu od zračenja (JDZZ) u Portorožu 1963. godine. Sekretar prve privremene uprave bio je Dušan Srdoč iz Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Međunarodno društvo za zaštitu od zračenja (IRPA – International Radiation Protection Association, www.irpa.net) osnovano je 1965. godine, a JDZZ mu se pridružuje već 1969. godine. IRPA je tada imala 17 društava-članova iz 22 zemlje [1]. Na Prvom međunarodnom kongresu zaštite od zračenja u Rimu 1966. godine [2], koji je kasnije prozvan prvim IRPA kongresom, sudjelovalo je troje predstavnika iz Hrvatske: Valerija Paić, Stanko V. Popović i Dušan Srdoč. Hrvatsko društvo za zaštitu od zračenja (HDZZ) osnovano je u Zagrebu 16.7.1979. godine kao neprofitna udruga sa svrhom promidžbe i razvoja znanstvenih, obrazovnih i kulturnih aktivnosti u području zaštite od zračenja i srodnih znanosti, a većina članova novog Društva bila je već uključena u Jugoslavensko društvo za zaštitu od zračenja (JDZZ). Društvo danas okuplja preko 200 znanstvenika i stručnjaka iz cijele Hrvatske. Društvo je interdisciplinarno, kao što je i samo područje znanosti o zračenju i zaštite od zračenja interdisciplinarno. Tako su članovi društva fizičari i kemičari, biolozi, zdravstveni radnici (liječnici, osobito radiolozi, zatim medicinski fizičari i rendgenski tehničari) koji koriste razne vrsta zračenja u dijagnostici i radioterapiji. Posebna se pozornost posvećuje mjerenju radioaktivnosti u okolišu i utjecaju radioaktivnosti na čovjeka i njegov okoliš (radioekologija). Također, sve veća primjena zračenja uz uvođenje novih sofisticiranih metoda u medicini kako u dijagnostici, tako i u radioterapiji čini zaštitu od zračenja u medicini posebno važnom. U ovom radu prikazan je kratki povijesni pregled razvoja HDZZ-a, te glavne aktivnosti Društva koje se odnose na objavljivanje znanstvenih i stručnih zadataka, kao što su organizacije nacionalnih simpozija, sudjelovanje na međunarodnim IRPA kongresima i međunarodnu suradnju Društva s posebnim naglaskom na suradnju s europskim društvima za zaštitu od zračenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Fizika, Geologija, Kemija

Napomena
Uz cjelovit rad na hrvatskom jeziku dan je i sažetak na engleskomPOVEZANOST RADA


Projekti:
098-0982709-2741 - Prirodni radioizotopi u istraživanju krških ekosustava i datiranju (Horvatinčić, Nada, MZOS ) ( POIROT)
098-0982904-2954 - Fizičko-kemijski učinci ionizirajućih zračenja u materijalima (Mihaljević, Branka, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Citiraj ovu publikaciju:

Krajcar Bronić, Ines; Miljanić, Saveta; Ranogajec-Komor, Maria
Hrvatsko društvo za zaštitu od zračenja: od Jugoslavije do Europe // Zbornik radova Devetog simpozija hrvatskog društva za zaštitu od zračenja / Knežević, Željka ; Majer, Marija ; Krajcar Bronić, Ines (ur.).
Zagreb: HDZZ, 2013. str. 14-25 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Krajcar Bronić, I., Miljanić, S. & Ranogajec-Komor, M. (2013) Hrvatsko društvo za zaštitu od zračenja: od Jugoslavije do Europe. U: Knežević, Ž., Majer, M. & Krajcar Bronić, I. (ur.)Zbornik radova Devetog simpozija hrvatskog društva za zaštitu od zračenja.
@article{article, year = {2013}, pages = {14-25}, keywords = {50 godi\v{s}njica, za\v{s}tita od zra\v{c}enja, HDZZ}, isbn = {978-953-96133-8-7}, title = {Hrvatsko dru\v{s}tvo za za\v{s}titu od zra\v{c}enja: od Jugoslavije do Europe}, keyword = {50 godi\v{s}njica, za\v{s}tita od zra\v{c}enja, HDZZ}, publisher = {HDZZ}, publisherplace = {Krk, Hrvatska} }
@article{article, year = {2013}, pages = {14-25}, keywords = {50 anniversary, radiation protection, CRPA}, isbn = {978-953-96133-8-7}, title = {Croatian Radiation Protection Association: From Yugoslavia to Europe}, keyword = {50 anniversary, radiation protection, CRPA}, publisher = {HDZZ}, publisherplace = {Krk, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font