Utjecaj granulacije kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata (CROSBI ID 377733)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Zeko, Josip
Ačkar, Đurđica
hrvatski
Utjecaj granulacije kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata
Ekstruzija je suvremeni postupak obrade različitih vrsta sirovina i proizvodnje širokog spektra prehrambenih proizvoda, pri čemu se kao osnovna sirovina često koristi kukuruzna krupica. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj granulacije kukuruzne krupice na svojstva ekstrudata. Kukuruzne krupice granulacije >500 µm i <500 µm ekstrudirane su pri vlažnosti 15% i 20% na laboratorijskom jednopužnom ekstruderu pri temperaturnom profilu 135/170/170 °C, uz upotrebu puža konfiguracije 4:1 i sapnice promjera 4 mm. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna, termofizikalna i reološka svojstva te su rezultati uspoređeni sa kontrolnim neekstrudiranim uzorcima kukuruznih krupica. Dobiveni rezultati pokazali su da je kukuruzna krupica veće granulacije bolje ekspandirala pri udjelu vlage 15%, a manje pri udjelu vlage 20% u odnosu na krupicu manje granulacije. Ekspanzijski omjer (EO) ekstrudata bio je veći kod krupica ekstrudiranih pri nižem udjelu vlage, bez obzira na granulaciju. Nasipna masa obiju krupica ekstrudiranih pri nižoj vlažnosti bila je manja. Tvrdoća ekstrudata rasla je s povećanjem vlažnosti, dok se lomljivost smanjivala, bez obzira na granulaciju kukuruzne krupice. Nakon provedenog procesa ekstruzije kod svih uzoraka se povećala moć upijanja te je došlo do smanjenja vrijednosti viskoznosti vrha, viskoznosti nakon miješanja pri 92 °C i viskoznosti pri 50 °C kod obiju krupica.
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; granulacija
nije evidentirano
engleski
Effect of Corn Grits Particle Size Granulation on Properties of Extrudates
nije evidentirano
extrusion ; corn grits ; particle size
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
28.03.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek