Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 625438

Jezičkim zatvaranjem protiv pomirenja


Kordić, Snježana
Jezičkim zatvaranjem protiv pomirenja, 2012. (intervju).


Naslov
Jezičkim zatvaranjem protiv pomirenja
(Language barriers to reconciliation)

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Glas Boke 2012, br. 44, str. 13-16 (intervju vodio Ranko Pavičević)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, intervju

Godina
2012

Ključne riječi
Sociolingvistika; jezična politika; pismo; standardni jezik; policentrični jezik; identitet; nacija; purizam; nacionalizam; povijest; drugi svjetski rat; četnici; Dalmacija; selo Ruda; njemački jezik; crnogorski; hrvatski; srpski; bosanski; srpskohrvatski
(Sociolinguistics; language policy; script; standard language; polycentric language; identity; nation; purism; nationalism; history; World War II; Chetniks; Dalmatia; village Ruda; German; Montenegrin; Croatian; Serbian; Bosnian; Serbo-Croatian)

Sažetak
Dijelove usmenog predstavljanja knjige "Jezik i nacionalizam" na ljetnoj manifestaciji "Grad teatar Budva" pretočio je u pisanu formu novinar Ranko Pavičević. Govori se o uvođenju novih slova ś i ź u Crnoj Gori. Nakon toga se pokazuje da postojanje zajedničkog jezika ne dovodi u pitanje postojanje zasebnih naroda i država. Ilustrira se to primjerom njemačkog i austrijskog naroda, a i primjerima drugih naroda sa zajedničkim policentričnim jezikom. U svim tim slučajevima su jezične razlike između nacionalnih varijanata policentričnog jezika jasno izražene. Također se pokazuje da nacionalni identitet nije vezan za jezik jer Austrijanci su itekako ponosna nacija bez obzira što imaju zajednički jezik s Nijemcima. O čišćenju jezika naglašava se da je u suprotnosti od lingvistike i da je u vezi s nacionalizmom. Kod teme nacionalizma opisuje se na osnovi tragedije u vlastitoj porodici kako su četnici za vrijeme 2. svjetskog rata izvršili zločine u selu Ruda u Dalmaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)