Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kreiranje multimedijskih zabilješki uz korištenje tehnologija semantičkog weba (CROSBI ID 772295)

Druge vrste radova | ostalo

Sjekavica, Tomo Kreiranje multimedijskih zabilješki uz korištenje tehnologija semantičkog weba // http://www.fer.unizg.hr/_download/repository/KDI_Tomo_Sjekavica.pdf. 2013.

Podaci o odgovornosti

Sjekavica, Tomo

hrvatski

Kreiranje multimedijskih zabilješki uz korištenje tehnologija semantičkog weba

Zbog sve veće količine multimedijskog sadržaja na webu potreba za popratnim multimedijskim zabilješkama koje opisuju taj sadržaj postala je sve izraženija. U ovom radu je dan pregled različitih pristupa i metoda za kreiranje semantičko bogatih multimedijskih zabilješki. Definiran je semantički web i njegove najvažnije tehnologije XML, RDF i ontologije, te je dan pregled raznih rječnika i formata multimedijskih zabilješki koji se razlikuju po veličini i namjeni. Multimedijske zabilješke su metapodaci koji se koriste za opisivanje različitih aspekata multimedijskog sadržaja. Svi formati multimedijskih zabilješki nisu međusobno kompatibilni i ne pružaju dovoljno semantike. Radi toga se kod kreiranja multimedijskih zabilješki integriraju s novim tehnologijama semantičkog weba koje informacijama daju dobro definirano značenje da bi ih računala mogla lakše procesirati.

multimedijske zabilješke; metapodaci; označavanje multimedijskog sadržaja; semantički web; RDF; ontologije

nije evidentirano

engleski

Multimedia annotation with use of Semantic web technologies

nije evidentirano

multimedia annotation; metadata; annotation of multimedia content; Semantic web; RDF; ontologies

nije evidentirano

Podaci o izdanju

http://www.fer.unizg.hr/_download/repository/KDI_Tomo_Sjekavica.pdf

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Računarstvo, Informacijske i komunikacijske znanosti

Poveznice