Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 625100

Tehnologija proizvodnje konjske salame


Kovačević, Dragan; Mastanjević, Krešimir
Tehnologija proizvodnje konjske salame, Pakrac: Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. Pakrac, 2013 (znanstveno-stručna)


Naslov
Tehnologija proizvodnje konjske salame
(Production technology of horse salami)

Autori
Kovačević, Dragan ; Mastanjević, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, znanstveno-stručna, strucna

Izdavač
Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. Pakrac

Grad
Pakrac

Godina
2013

Stranica
203

ISBN
978-953-57532-0-9

Ključne riječi
Konjska salama; tradicionalna tehnologija proizvodnje; procesni parametri; senzorska; mikrobiološka i fizikalno-kemijska svojstva; kvaliteta i sigurnost
(Horse sausage; traditional manufacturing technology; process parameters; sensory; microbiological and physical-chemical properties; quality and safety)

Sažetak
U knjizi je opisana 130-godišnja tradicija proizvodnje konjske salame u Pakračkom kraju koju su razvili talijanski doseljenici koristeći za proizvodnju salame meso konja isluženih u šumskim radovima. Također, opisani su problemi u proizvodnji i trženju konjske salame uvjetovani nestandardiziranom tehnologijom proizvodnje i kvalitetom, ali i malim proizvodnim kapacitetima te je detaljno opisana tehnologija proizvodnje, od sirovine do finalnog proizvoda. Uz eksperimentalna istraživanja, fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske analize te određivanje mikotoksina, provedena su i terenska mjerenja procesnih uvjeta (vremena trajanja pojedinih operacija, temperature, relativne vlažnosti, brzine strujanja zraka). Na osnovi rezultata istraživanja te literaturnih podataka, umjesto zaključaka dane su precizne preporuke proizvođačima za rješavanje ključnih tehnoloških problema i greški konjske salame, od užeglosti, stvaranja tamnog ruba (kore) koaguliranih proteina do problema prekomjerne pljesnivosti ovitka i grešaka vezanih za proces fermentacije i zrenja (pukotine u nadjevu, odvajanje ovitka od nadjeva, prekomjerna naboranost). Rezultati istraživanja doprinos su promociji i zaštiti konjske salame kao nacionalnog branda s velikim potencijalom u ruralnoj turističkoj ponudi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Kovačević, Dragan; Mastanjević, Krešimir
Tehnologija proizvodnje konjske salame, Pakrac: Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. Pakrac, 2013 (znanstveno-stručna)
Kovačević, D. & Mastanjević, K. (2013) Tehnologija proizvodnje konjske salame. Pakrac, Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. Pakrac.
@book{book, year = {2013}, pages = {203}, keywords = {Horse sausage, traditional manufacturing technology, process parameters, sensory, microbiological and physical-chemical properties, quality and safety}, isbn = {978-953-57532-0-9}, title = {Production technology of horse salami}, keyword = {Horse sausage, traditional manufacturing technology, process parameters, sensory, microbiological and physical-chemical properties, quality and safety}, publisher = {Poduzetni\v{c}ki centar Pakrac d.o.o. Pakrac}, publisherplace = {Pakrac} }