Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Korelacije između svojstava pekarske kakvoće u F4 cijepajućoj generaciji kod pšenice (CROSBI ID 595806)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Lovrić, Ana ; Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Šarčević, Hrvoje Korelacije između svojstava pekarske kakvoće u F4 cijepajućoj generaciji kod pšenice // Zbornik sažetaka / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko ; (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 110-111

Podaci o odgovornosti

Lovrić, Ana ; Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Šarčević, Hrvoje

hrvatski

Korelacije između svojstava pekarske kakvoće u F4 cijepajućoj generaciji kod pšenice

Suvremeni programi oplemenjivanja pšenice imaju za cilj stvoriti kultivare s visokim genetičkim potencijalom za prinos kao i visokom pekarskom kakvoćom. Cilj rada bio je usporediti vrijednosti indirektnih pokazatelja pekarske kakvoće kao i njihove međusobne fenotipske korelacije u F4 generaciji kod dvaju biparentalnih križanja: Golubica x Emesse i Verbunkos x Soissons. Po 50 F4 potomstava po križanju uzgojeno je u Botincu 2010/2011 godini. Analizirani su sadržaj proteina (P), vlažni gluten (WG), gluten indeks (GI), sedimentacija prema Zeleny-ju (SED) i padajući broj prema Hagbergu (FN). Prosječne vrijednosti svih analiziranih svojstava osim za FN bile su signifikantno veće kod križanja Golubica x Emesse (P=11, 1%, WG=27, 5%, GI=89, 6%, SED= 42, 1ml) u usporedbi s križanjem Verbunkos x Soissons (P=10, 1%, WG=24, 1%, GI=84, 4%, SED= 29, 8ml). Varijacijski koeficijent za sva svojstva osim GI su imali podjednake vrijednosti kod oba križanja i bili su najmanji za P, a najveći za SED. Za GI varijacijski koeficijent je bio znatno veći kod križanja Verbunkos x Soissons (21%), nego kod Golubica x Emesse (13%). Kod oba križanja sve izračunate korelacije su bile signifikantne osim korelacije između FN i ostalih svojstava te GI i SED samo kod križanja Verbunkos x Soissons. Križanje Golubica x Emesse ima veći potencijal za selekciju na pekarsku kakvoću, zbog većih srednjih vrijednosti pokazatelja pekarske kakvoće te jače korelacije između njih.

pšenica ; pekarska kakvoća ; korelacija

nije evidentirano

engleski

Correlations among bread making quality traits in F4 segregating generation in wheat

nije evidentirano

wheat ; bread making quality ; correlation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

110-111.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko ;

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-07-9

Podaci o skupu

48.hrvatski 8.međunarodni simpozij agronoma

poster

17.02.2013-22.02.2013

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)