Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 62482

Upravljačke elite u modernoj hrvatskoj povijesti


Jurčević, Josip
Upravljačke elite u modernoj hrvatskoj povijesti // Sociološki susreti ‘‘Upravljačke elite i modernizacija’- Knjiga sažetaka / Čengić, Drago ; Rogić, Ivan (ur.).
Zagreb: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb, 2000. (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Upravljačke elite u modernoj hrvatskoj povijesti
(Ruling elites in modern Croatian history)

Autori
Jurčević, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sociološki susreti ‘‘Upravljačke elite i modernizacija’- Knjiga sažetaka / Čengić, Drago ; Rogić, Ivan - Zagreb : Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb, 2000

Skup
Znanstveno-stručni skup ‘Annales Pilar 2000. – Sociološki susreti: Upravljačke elite i modernizacija’

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.11.2000

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Upravljačke elite; Hrvatska; moderna povijest
(Ruling elites; Croatia; modern history)

Sažetak
Rad obrađuje osnovne značajke hrvatskih upravljačkih elita u proteklih stotinjak godina, kako bi se na taj način s historiografskog motrišta pridonijelo potpunijem, interdisciplinarnom razumjevanju geneze postojećih odnosa u hrvatskom društvu. Autor je za polazište uzeo zbirnu povijesnu činjenicu koja svjedoči o neuobičajeno brojnim i dramatičnim društvenim promjenama na hrvatskim prostorima u dvadesetom stoljeću, te s tog motrišta analizira s jedne strane značajke tijeka međunarodnih i nacionalnih povijesnih okolnosti i s druge strane postupanje i značajke hrvatskih upravljačkih elita. Obuhvaćena su razdoblja u kojima su hrvatske upravljačke elite djelovale u geopolitičkim okvirima Austro-ugarske monarhije, prve Jugoslavije, NDH, druge Jugoslavije i Republike Hrvatske, a posebno su naglašena prijelomna povijesna razdoblja u kojima su procjene i postupanja upravljačkih elita ostavljala dugoročne posljedice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
01940110

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Josip Jurčević, (196173)