Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 624657

Akteri društvenih promjena u prostoru (2007-2011)


Svirčić Gotovac, Anđelina
Akteri društvenih promjena u prostoru (2007-2011) // Akteri društvenih promjena u prostoru. Transformacija prostora i kvalitete života u Hrvatskoj / Anđelina Svirčić Gotovac i Jelena Zlatar (ur.).
Zagreb: Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, 2012. str. 11-29


CROSBI ID: 624657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Akteri društvenih promjena u prostoru (2007-2011)
(Actors of Social Changes in Space (2007-2011))

Autori
Svirčić Gotovac, Anđelina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Akteri društvenih promjena u prostoru. Transformacija prostora i kvalitete života u Hrvatskoj

Urednik/ci
Anđelina Svirčić Gotovac i Jelena Zlatar

Izdavač
Institut za društvena istraživanja u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2012

Raspon stranica
11-29

ISBN
978-953-6218-48-6

Ključne riječi
Društveni akteri, transformacija prostora, ruralni prostor, urbani prostor, kvalitativna metodologija, Hrvatska
(Social actors, spatial transformation, rural space, urban space, qualitative metodology, Croatia)

Sažetak
U radu će se predstaviti neke od važnijih i zanimljivijih nalaza dobivenih u proteklim istraživačkim godinama u okviru projekta Akteri društvenih promjena u prostoru koji je vodila dr. sc. Dušica Seferagić u suradnji s grupom za sociologiju prostora Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (dr. sc. Alija Hodžić, mr. sc. Branimir Krištofić, dr. sc. Anđelina Svirčić Gotovac i dr. sc. Jelena Zlatar). Projekt je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH. Istraživački dio rada na projektu provodio se putem terenskih istraživanja kvalitativnog tipa koncipiranih kao studije slučajeva. Istraživanja su provođena kroz godine 2007., 2008., i 2009. Urbani primjeri su Zagreb i Novi Vinodolski, a ruralni primjeri su Povlja na otoku Braču, odnosno Lovinac u Ličko-senjskoj županiji. Metode kvalitativnog tipa koje su korištene u studijama slučajeva su analiza diskursa, analiza sadržaja i intervjui (polustrukturiranog tipa). Osim njih prethodno je analizirana potrebna dokumentacija i sekundarna literatura. Postojeći društveni kontekst u kojem se Hrvatska danas nalazi, a on je prvenstveno tranzicijski i postosocijalistički, čini tematiku društvenih aktera posebno aktualnom. Novonastale društvene promjene utječu na načine djelovanja i ponašanja društvenih aktera, kako nekih novih tako i onih starih aktera. Iz toga slijedi da njihovu važnost i djelovanje ne možemo odvojiti od nastalog procesa restrukturiranja društva i društvenih odnosa, odnosno promjenu suvremenog društva danas. Ono je u korelaciji s globalizacijom i svim onim procesima koje iz globalizacije slijede, odnosno tranzicijom u našem slučaju. Cjelokupni je prostor (i urbani i ruralni) u tranziciji doživio brojne i značajne promjene, i u smislu fizičkih transformacija, ali ponajviše onih socijalnih. Možemo reći da se socioprostorno restrukturiranje odvija na globalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini (Hodžić, 2010.). A neke od tih razina i njihove osnovne značajke pokušat će se pobliže objasniti na primjerima istraživanima tijekom spomenutog projekta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
100-1001172-1071 - AKTERI DRUŠTVENIH PROMJENA U PROSTORU (Anđelina Svirčić Gotovac, )

Ustanove
Institut za društvena istraživanja , Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Svirčić Gotovac, Anđelina
Akteri društvenih promjena u prostoru (2007-2011) // Akteri društvenih promjena u prostoru. Transformacija prostora i kvalitete života u Hrvatskoj / Anđelina Svirčić Gotovac i Jelena Zlatar (ur.).
Zagreb: Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, 2012. str. 11-29
Svirčić Gotovac, A. (2012) Akteri društvenih promjena u prostoru (2007-2011). U: Anđelina Svirčić Gotovac i Jelena Zlatar (ur.) Akteri društvenih promjena u prostoru. Transformacija prostora i kvalitete života u Hrvatskoj. Zagreb, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, str. 11-29.
@inbook{inbook, author = {Svir\v{c}i\'{c} Gotovac, A.}, year = {2012}, pages = {11-29}, keywords = {Social actors, spatial transformation, rural space, urban space, qualitative metodology, Croatia}, isbn = {978-953-6218-48-6}, title = {Actors of Social Changes in Space (2007-2011)}, keyword = {Social actors, spatial transformation, rural space, urban space, qualitative metodology, Croatia}, publisher = {Institut za dru\v{s}tvena istra\v{z}ivanja u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }