Trendovi u prehrambeno-procesnom inženjerstvu u funkciji unaprjeđenja kakvoće prehrambenih proizvoda (CROSBI ID 91241)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Lovrić, Tomislav
hrvatski
Trendovi u prehrambeno-procesnom inženjerstvu u funkciji unaprjeđenja kakvoće prehrambenih proizvoda
Razvoj kemijskog i u godinama nakon drugog svjetskog rata prehrambeno-procesnog inženjerstva snažno je utjecao na razvoj procesnih sustava pa i prehrambene industrije u cjelini. Usprkos naizgled relativno sporim demografskim, socioekonomskim i psihološkim promjenama, sve su uočljivi pomaci u poimanju značenja prehrane za zdravlje potrošača i općenito utjecaj na način življenja. Novi zahtjevi potrošača su uvjetovali daljnje napore na usavršavanju postojećih i iznalaženju novih, odnosno alternativnih procesnih rješenja usmjerenu na optimizaciju procesnih sustava prema što većoj učinkovitosti i fleksibilnosti uz minimalno oštećenje proizvoda, te prema dinamičnoj kontroli procesa usvajanjem koncepta TQM (Total Quality Menegment) i HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) uz maksimalno uvažavanje ekoloških čimbenika.
Trendovi prehrambeno-procesnog inženjerstva; kakvoća
nije evidentirano
engleski
Trends in Food-Process Engineering Aimed at Improving Food Products Quality
nije evidentirano
Trends in Food-Process engineering; quality
nije evidentirano