Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 623443

Pekarski proizvodi povećane prehrambene vrijednosti


Ćurić, Duška; Novotni, Dubravka; Čukelj, Nikolina; Smerdel, Bojana; Škara, Nikica; Pollak, Lea; Colić Barić, Irena; Nanjara, Ljiljana
Pekarski proizvodi povećane prehrambene vrijednosti // Hrana kao temelj zdravlja i dugovječnosti
Zagreb, Hrvatska, 2012. (poster, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)


Naslov
Pekarski proizvodi povećane prehrambene vrijednosti
(Bakery products with increased nutritional value)

Autori
Ćurić, Duška ; Novotni, Dubravka ; Čukelj, Nikolina ; Smerdel, Bojana ; Škara, Nikica ; Pollak, Lea ; Colić Barić, Irena ; Nanjara, Ljiljana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni

Skup
Hrana kao temelj zdravlja i dugovječnosti

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.06.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Pekarski proizvodi; prehrambena vrijednost; obogaćivanje
(Bakery products; nutrirional value; enrichment)

Sažetak
Prehrambena vrijednost pekarskih proizvoda može se poboljšati uporabom brašna iz cijelog zrna žitarica, obogaćivanjem vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralnim tvarima te bioaktivnim sastojcima kao što su fitosteroli i stanoli, omega-3 masne kiseline, lignani i biljni ekstrakti. EFSA navodi brojne zdravstvene tvrdnje za pekarske proizvode koji sadrže barem 50% cjelovitog brašna žitarica. Isticanje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji, određenih Pravilnikom o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama, doprinosi boljoj prihvatljivosti proizvoda kod potrošača

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija