Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Količina beta karotena i klorofila u različito obojenim plodovima paprike (CROSBI ID 377572)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sila, Iskra Količina beta karotena i klorofila u različito obojenim plodovima paprike / Voća, Sandra (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Sila, Iskra

Voća, Sandra

hrvatski

Količina beta karotena i klorofila u različito obojenim plodovima paprike

Glavni cilj ovog diplomskog rada bio je analizirati i usporediti sadržaj pigmenata u plodovima paprika, različitog obojenja (zelena, žuta i crvena). Analizirani su fizikalni parametri plodova paprike: masa plodova (g), masa mesa (g) i masa otpada (g) (peteljka i sjemena loža). Provedene su i kemijske analize kvalitete plodova paprike: sadržaj suhe tvari (%), količina topljive suhe tvari (°Brix), pH-vrijednost, sadržaj kiselina (g/kg), sadržaj vitamina C (mg/100g svježeg ploda), omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina (TSS/TA), sadržaj fenolnih spojeva (mgGAE/100g svježe tvari), sadržaj ukupnih klorofila (mg/g) te sadržaj ß-karotena (µg/100g). Prema dobivenim rezultatima masa analiziranih plodova paprike bila je u rasponu od 144, 92 g (crvena paprika) do 215, 75 g (zelena paprika). S obzirom na mehanički sastav ploda utvrđeno je da žuta paprika ima najveći udio mesa (89, 36 %) i najmanji udio otpada (10, 24 %). Rezultati kemijskog sastava plodova paprike bili su sljedeći : sadržaj suhe tvari od 6, 67% (zelena paprika) do 7, 85 % (žuta paprika) ; sadržaj ukupnih kiselina od 0, 12 g/kg (zelena paprika) do 0, 24 g/kg (crvena paprika) ; pH-vrijednost od 4, 97 (crvena paprika) do 5, 23 (zelena paprika) ; topljiva suha tvar od 4, 23 °Brix (zelena paprika) do 8, 63 °Brix (crvena paprika) ; omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina od 35, 31 (crvena paprika) do 40, 22 (žuta paprika) ; sadržaj vitamina C od 109, 99 mg/100g svježeg ploda (crvena paprika) do 165, 58 mg/100g svježeg ploda (zelena paprika) ; sadržaj ukupnih fenola od 100, 20 mgGAE/100g svježe tvari (crvena paprika) do 119, 60 mgGAE/100g svježe tvari (žuta paprika) ; sadržaj ukupnih klorofila od 0, 004 mg/g (žuta paprika) do 0, 049 mg/g (zelena paprika) te sadržaj ß-karotena od 223, 00 µg/100g (žuta paprika do 1353, 50 µg/100g (crvena paprika).

osnovni kemijski sastav plodova paprika; fenolni spojevi; ukupni klorofil; ß-karoten

nije evidentirano

engleski

ß-caroten and total chlorophyll in sweet bell pepper fruits different coloration

nije evidentirano

basic chemical composition of sweet bell pepper fruits; phenolic compounds; total chlorophyll; ß-caroten

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

14.03.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)