Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 623164

Električni konduktivitet sjemena soje na različitim temperaturama imbibicije


Čičić, Ivana; Špoljarević, Marija; Japundžić-Palenkić, Božica; Teklić, Tihana
Električni konduktivitet sjemena soje na različitim temperaturama imbibicije // Sjemenarstvo, 29 (2012), 1/2; 37-52 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Električni konduktivitet sjemena soje na različitim temperaturama imbibicije
(Electrical conductivity of soybean seed at different imbibition temperatures)

Autori
Čičić, Ivana ; Špoljarević, Marija ; Japundžić-Palenkić, Božica ; Teklić, Tihana

Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 29 (2012), 1/2; 37-52

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Električni konduktivitet sjemena ; imbibicija ; soja ; temperatura ; vigor sjemena
(Seed electrical conductivity ; imbibition ; soybean ; temperature ; seed vigour)

Sažetak
Krupna i srednja frakcija sjemena tri kultivara soje (Zora, Lucija i Korana) su testirani uobičajenim metodama analize kvalitete sjemena (masa 1000 zrna, sadržaj vlage, energija klijanja - EK, standardni test klijavosti - SK) te “cold” testom (CT). Zatim je proveden test konduktiviteta sjemena (EC) “bulk” metodom na tri konstantne temperature imbibicije (10, 20 i 30oC, 24 h), uz određivanje % usvojene vode sjemenom tijekom imbibicije. Ispitivani kultivari soje se nisu značajno razlikovali po EK, SK i CT. Srednja frakcija je imala vrlo značajno veću EK i SK u odnosu na krupnu frakciju. Prema postojećoj kategorizaciji EC sjemena za krupnozrne leguminoze i CT, obje frakcije sjemena pokazuju visok vigor. EC sjemena soje je varirao od 18, 0 μScm-1g-1 do 29, 5 μScm-1g-1, s vrlo značajno većim vrijednostima na 30oC. Najveći EC, uz najmanji CT, utvrđen je kod sjemena kultivara Korana. Frakcija sjemena nije značajno utjecala na EC. Značajna negativna korelacija između EC i CT kod sjemena srednje frakcije indicira da je EC na 20oC pogodan za brzu analizu vigora sjemena soje, ukoliko u uzorku prevladava srednja frakcija. Količina usvojene vode sjemenom nakon imbibicije u EC je iznosila od 114, 5 do 130, 4% u odnosu na početnu masu sjemena. Uz značajan utjecaj kultivara, frakcije i njihove interakcije, najveći intenzitet usvajanja vode utvrđen je pri najvišoj temperaturi imbibicije i kod srednje frakcije sjemena. Dobiveni rezultati upućuju na daljnja istraživanja procesa imbibicije sjemena u laboratorijskim i poljskim uvjetima, sa svrhom boljeg poznavanja genetskog potencijala soje za otpornost na imbibicijsko oštećenje i uspješno nicanje u nepovoljnim uvjetima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790494-0559 - Fiziološki mehanizmi otpornosti biljaka na abiotski stres (Tihana Teklić, )

Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Veleučilište u Slavonskom Brodu

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts