Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza implementacije Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj (CROSBI ID 772180)

Druge vrste radova | izvještaj

Kekez Koštro, Anka Analiza implementacije Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj // Zagreb: Ministarstvo socijalne politike i mladih. 2012.

Podaci o odgovornosti

Kekez Koštro, Anka

hrvatski

Analiza implementacije Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj

Politika prema osobama s invaliditetom Republike Hrvatske, koji čine 12% ukupnog stanovništva, u posljednjih deset godina odlikuje se izrazitom regulatornom aktivnošću. Tako je od 2002. godine usvojen niz zakona i programa kojima se osobe s invaliditetom (OSI) postavljaju kao primarna ili jedna od važnih ciljnih skupina. Kao i svaka država potpisnica Konvencija o pravima osoba s invaliditetom (KPOSI), Republika Hrvatska bila je dužna izraditi izvješće o mjerama poduzetim radi ispunjenja obveza preuzetih Konvencijom pa je u rujnu 2011. godine Ujedinjenim narodima upućeno inicijalno izvješće o njezinoj provedbi. Rad na pripremi inicijalnog izvješća ukazao je na potrebu daljnjeg usklađivanja regulatornog okvira i njegove provedbe u duhu KPOSI-ja, što je bio poticaj za analizu implementacije KPOSI-ja u Hrvatskoj. Analiza jazova koncipirana je kao policy analiza koja ima za cilj ukazati na najvažnija područja neusklađenosti KPOSI i mjera Nacionalne strategije za izjednačavanje mogućnosti OSI (NSMOSI) u Hrvatskoj te poslužiti kao podloga za modifikaciju, razvoj i operacionalizaciju mjera ovog i novog ciklusa NSIMOSI sa svrhom njenog približavanja člancima KPOSI. Izvješće o analizi implementacije KPOSI stoga donosi ocjenu zastupljenosti općih odredbi Konvencije i pripadajućeg modela kreiranja politike prema osobama s invaliditetom u hrvatskoj regulativi, identificira područja neusklađenosti između članaka KPOSI i mjera NSIMOSI te analizira, u praksi posebno izazovno, upravljanje provedbom Nacionalne strategije na regionalnoj i lokalnoj razini. Izvješće o analizi implementacije KPOSI u Hrvatskoj temelji se na analizi operativnih dokumenata politike prema OSI u Hrvatskoj i sekundarnih izvora podataka, a rezultati analize dokumenata nadopunjuju se uvidima stečenim kroz konzultacije s provoditeljima politike prema osobama s invaliditetom i bilješkama prikupljenim u okviru ciklusa od 6 savjetodavnih radionica za provoditelje i zainteresirane dionike provedbe NSIMOSI i KPOSI na regionalnoj i lokalnoj razini. Dio izvješća u kojem se analizira upravljanje implementacijom, temelji se i na empirijskim podacima anketnog ispitivanja predstavnika izvršne vlasti županija i gradova.

implementacija ; UN konvencija o pravima OSI ; Hrvatska

nije evidentirano

engleski

Implementation Analysis of UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities in Croatia

nije evidentirano

implementation ; UN Convention on the rights of PWD ; Croatia

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Ministarstvo socijalne politike i mladih

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Politologija