Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 622888

Implikature u djelu Ponos i predrasude Jane Austen


Armanda, Lucijana
Implikature u djelu Ponos i predrasude Jane Austen // Nova Croatica, 5 (2011), 5; 351-365 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Implikature u djelu Ponos i predrasude Jane Austen
(Implicatures in Jane Austen's novel Pride and Prejudice)

Autori
Armanda, Lucijana

Izvornik
Nova Croatica (1846-8292) 5 (2011), 5; 351-365

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Jane Austen; maksime; implikature; princip suradnje; interpretiranje dijaloga; igra riječima i dijalog; skrivena značenja; ironija; laganje; motivacija za kršenje maksime
(Maxims; implicatures; the cooperative principle; dialogues' interpretation; play on words and dialogue; hidden meanings; irony; lying; motivation for flouting a maxim)

Sažetak
U ovom radu analiziraju se razne vrste implikatura koje se javljaju u djelu Ponos i predrasude. Implikature se dovode u vezu s načelom suradnje i njegovim maksimama jer ti pojmovi imaju važnu ulogu u prepoznavanju implikatura. Iz analize proizlazi da govornici ovog djela često krše maksime i razgovori su im puni implikatura. Govornici se orijentiraju prema načelu suradnje, ali to ne znači da uvijek surađuju. Brojne implikature jasno svjedoče o nesumnjivoj kvaliteti djela. Rad se temelji na suradnji pragmatike i književnosti.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Lucijana Armanda Šundov, (310434)