Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 622875

Tribusonov sanatorij ili san dokonih


Armanda, Lucijana
Tribusonov sanatorij ili san dokonih // Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Splitu, 2/3 (2009), 2/3; 239-253 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


Naslov
Tribusonov sanatorij ili san dokonih
(Tribuson's Sanatorium, or, the dream of the idle)

Autori
Armanda, Lucijana

Izvornik
Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Splitu (1846-9426) 2/3 (2009), 2/3; 239-253

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
Fantastična književnost; J. L. Borghes; T. Todorov; manirizam; motiv labirinta; život je san; horror-priča; Čarobna gora
(Fantastic literature; J. L. Borghes; T. Todorov; mannerism; the motif of a labyrinth; life is a dream; horror-story; The Magic Mountain)

Sažetak
U radu se nude dvije interpretacija Tribusonovog romana Sanatorij i pokušava se utvrditi o kakvoj se vrsti romana radi. U uvodu se ukratko govori o najvažnijim djelima G. Tribusona i o pripadnosti određenih romana i kratkih priča hrvatskoj fantastičnoj književnosti. Analiza romana zasniva se na teoretskim postavkama o fantastičnoj književnosti T. Todorova, ali i na kritikama te teorije. U romanu se uočavaju teme i motivi fantastične književnosti, a posebno se ističu maniristički motivi sna i labirinta koji su ključni za interpretaciju romana. U analizi se naglašava da roman nije moguće jednoznačno odrediti kao dio fantastične književnosti jer sadrži i elemente horor-priče. Zbog ratne pozadine, percepcije prostora i vremena i načina na koji se raspravlja o bolesti i smrti, Sanatorij se dovodi u vezu s Čarobnom gorom T. Manna. Kao glavni nedostatak romana ističe se nejasan završetak koji otvara mogućnost čitanja romana kao metafore o životu i smrti.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Lucijana Armanda Šundov, (310434)