Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 622870

Fejtöovo Sentimentalno putovanje


Brlenić-Vujić, Branka; Varga Oswald, Tina
Fejtöovo Sentimentalno putovanje // Zadarski filooški dani II. / Mrdeža Antonina, Divna (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru, 2009. str. 293-313 (pozvano predavanje, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Fejtöovo Sentimentalno putovanje
(Fejtö's Sentimental Journey)

Autori
Brlenić-Vujić, Branka ; Varga Oswald, Tina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zadarski filooški dani II. / Mrdeža Antonina, Divna - Zadar : Sveučilište u Zadru, 2009, 293-313

ISBN
978-953-7237-530

Skup
Zadarski filooški dani II.

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 2007

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Putopisni dnevnik između tradicije i inovacije; digresivni odmaci: uspomene iz djetinjstva; pisma; intervjui; eseji; pripovjedni žanr; crtica; hibridni putopisni žanr; asocijacije iz hrvatske (Erika Druzović; Miroslav Krleža; Alojzije Stepinac; Ivan Meštrović) i mađarske (Endre Ady; Attila Jözsef) kulture i povijesti
(Travel journal between tradition and innovation; digressions: childhood memories; letters; interviews; essays; storytelling genre; sketch; hybrid travel genre; associations from Croatian (Erika Druzović; Miroslav Krleža; Alojzije Stepinac; Ivan Meštrović) and Hungarian (Endre Ady; Attila József) culture and history)

Sažetak
U radu se analizira putopisni dnevnik između tradicije i inovacije Ferenca Fejtöa Sentimentalno putovanje. Ističu se digresivni odmaci: uspomene iz djetinjstva, pisma, intervjui, eseji, pripovjedni žanr, crtica ; hibridni putopisni žanr, asocijacije iz hrvatske (Erika Druzović, Miroslav Krleža, Alojzije Stepinac, Ivan Meštrović) i mađarske (Endre Ady, Attila Jözsef) kulture i povijesti. U prvom dijelu znanstvenog rada riječ je o ukazivanju na ulogu Fejtöovog Sentimentalnog putovanja koje je raskrililo univerzalizam Mediterana / Sredozemlja kao civilizacijsko europsko ishodište. Kao završni disakord njegova putovanja u asocijativnim krugovima zrcali se apolonijsko načelo sklada na tragu Nietzscheova pojma iz Rođenja tragedije iz duha glazbe. Ljepota je proporcija i sklad, ali i istina spoznaje. Autorov je svjetogled i melankolična plovidba, vezana uz putopisnu temu odlaska, nadopunjena Nietzscheovom "vjerom u Jug". Duhovni je krajolik Fejtöova Sentimentalnog putovanja prema sredozemno/mediteranskom sveobuhvaćanju iz panonsko-podunavskoga prostranstva ususret europskom duhovnom jedinstvu. Drugi dio znanstvenog rada upozorava na izravne dodire, ali i sličnu životnu sudbinu na koju se Ferenc Fejtö, Atila József i Endre Ady u svojim ostvarenjima pozivaju, a rezultirali su, kako u pjesmama tako i u putopisu, jakim lirskim jedinstvom subjekta i svijeta. József i Ady kroz spoj objektivnog i subjektivnog, promatrajući svakodnevne putove nesvakodnevnima, omogućuju Fejtöu – sentimentalnom putniku lirski procvat. Taj njemu povratak u neočekivani svijet novim pogledom, putopisom i lirikom, omogućuje ostvaraj novog svjetonazora i knjigu ugođaja, a i on sam proživljava novo razdoblje života – dugo očekivani – preporod.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek