Suvremene smjernice provođenja sanitacijskih postupaka preduvjetnog programa sustava samokontrole u objektima za proizvodnju hrane (CROSBI ID 595348)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Poljak, Vedran ; Šimat, Vida ; Pavić, Eva ; Tomasović, Ana ; Capak, Krunoslav ; Ujević Bošnjak, Magdalena
hrvatski
Suvremene smjernice provođenja sanitacijskih postupaka preduvjetnog programa sustava samokontrole u objektima za proizvodnju hrane
Sustav samokontrole u objektu za proizvodnju hrane (HACCP) uspješno funkcionira samo uz realizaciju preduvjetnih programa. Osnove preduvjetnih programa za uspješnu implementaciju sustava samokontrole su čišćenje i dezinfekcija, održavanje opreme, kontrola štetočina te edukacija osoblja, koji direktno ili indirektno osiguravaju zdravstvenu ispravnost hrane. Hrana uopće, a posebno hrana životinjskog podrijetla, podložna je mikrobiološkoj kontaminaciji i glede toga mjere sanitacije imaju veliki značaj u prehrambenoj industriji. Plan sanitacije provodi se tako da se za svaku navedenu fazu definira sredstvo (deterdžent, dezinficijens) u propisanoj koncentraciji, pomoćno sredstvo (pribor), vrijeme i temperatura djelovanja te osoba odgovorna za provedbu. Sustav označavanja prostora za čišćenje različitim bojama (CC - color coding) olakšava upravljanje čišćenja i sanitacije. Prevencija patogenih organizama s velikim potencijalom koja se počela primjenjivati u sektoru zdravstvene njege je metoda primjene antibakterijske mikrofibre i antibakterijskih plastičnih masa kod alata za sanitaciju. Kontrola čišćenja, pranja i dezinfekcije obavlja se vizualnim pregledom, ATP detekcijom i laboratorijskom kontrolom. Cilj ovoga rada je proširiti spoznaje učinkovite prevencije rizka trovanja hranom primjenom djelotvornih mjera sanitacije objekta u kojima se proizvodi hrana.
HACCP; preduvjetni programi; sanitacija; označavanje; antibakterijski materijali.
nije evidentirano
engleski
Modern guidelines and new tools for implementation of sanitation procedures as pre- requisite programs in self-control system
nije evidentirano
HACCP; pre-requisite programs; sanitation; labeling; antibacterial materials.
nije evidentirano
Podaci o prilogu
31-46.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings, 24th Scientific and Educational Seminar, DDD and ZUPP 2012, Disinfection, Disinsection, Deratization and Protection of Stored Agricultural Products
978-953-7247-18-8
Podaci o skupu
24th Scientific and Educational Seminar, DDD and ZUPP 2012, Disinfection, Disinsection, Deratization and Protection of Stored Agricultural Products
predavanje
20.03.2012-23.03.2012
Split, Hrvatska