Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj udjela proteina i vlažnog glutena na pecivna svojstva brašna pšenice s osječkog područja uroda 2010. i 2011. godine (CROSBI ID 377523)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kovačević, Marija Utjecaj udjela proteina i vlažnog glutena na pecivna svojstva brašna pšenice s osječkog područja uroda 2010. i 2011. godine / Jukić, Marko (mentor); Horvat, Daniela (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Marija

Jukić, Marko

Horvat, Daniela

hrvatski

Utjecaj udjela proteina i vlažnog glutena na pecivna svojstva brašna pšenice s osječkog područja uroda 2010. i 2011. godine

U radu je provedeno istraživanje utjecaja udjela proteina i vlažnog glutena na pecivna svojstva brašna od sedamnaest različitih genotipa pšenice s područja Osječko-baranjske županije tijekom 2010. i 2011. godine. U tu svrhu određena su kemijska svojstva brašna (udio proteina, gluten indeks, broj padanja i sedimentacijska vrijednost), reološka svojstva tijesta na farinografu i ekstenzografu te su provedena probna pečenja kruha. Ispitivanje je provedeno na sljedećim sortama pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek: Žitarka, Srpanjka, Lucija, Renata, Katarina, Felix, Anđelka, Olimpija, Jana, Vulkan, Kraljica, Rebeka, Katica, Antonija, Leuta, Nova Žitarka te Divana. Rezultati su pokazali da su u 2011. godini svi ispitivani parametri kvalitete bili znatno lošiji u odnosu na 2010. godinu. S obzirom na sedimentacijsku vrijednost od 17 ispitivanih sorti pšenice, uroda 2011. g., svi uzorci, osim sorte Leuta pripadaju kategoriji izvrsna, dok od uroda iz 2010. g. 9 uzoraka pripada kategoriji izvrstan, 6 kategoriji vrlo dobar te 2 kategoriji dobar. Prema farinografskim, ekstenzografskim i kemijskim parametrima kakvoće tijekom ispitivanja u 2010. i 2011. godini, od 17 genotipova pšenice na kojima su provedena ispitivanja, ujednačeno visoku kvalitetu pokazale su sorte Olimpija, Katica, Kraljica i Nova Žitarka. Vrijednosti specifičnih volumena uzoraka kruha kretale su se u rasponu od 4, 1 do 6 cm3/g (u 2010. g.) te od 2, 6 do 3, 9 cm3/g (u 2011. g.). Najvišu vrijednost u 2010. g. imale su sorte Katica i Renata, a u 2011. g. uzorci sorti Olimpija i Divana. Utvrđena je statistički značajna korelaciju između udjela proteina i vlažnog glutena u ispitivanim sortama pšenice i specifičnog volumena kruha.

pšenica ; vlažni gluten ; reološka i kemijska svojstva tijesta ; pecivna svojstva brašna

nije evidentirano

engleski

Effect of protein and the wet gluten content on baking quality of wheat flour at the osijek area in 2010 and 2011

nije evidentirano

wheat ; wet gluten ; rheological and chemical properties of dough ; flour baking quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

05.11.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice