Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 622468

Dizajn prilagodljivog sustava simbola


Dolić, Jurica; Pibernik, Jesenka; Mandić, Lidija
Dizajn prilagodljivog sustava simbola // Zbornik sažetaka završne konferencije projekta ICT sustavi za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama / Car, Željka (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013. (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
Dizajn prilagodljivog sustava simbola
(Design of an adaptable symbol system)

Autori
Dolić, Jurica ; Pibernik, Jesenka ; Mandić, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka završne konferencije projekta ICT sustavi za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama / Car, Željka - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013

ISBN
978-953-184-177-1

Skup
Završna konferencija projekta ICT sustavi za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 31.-31.01.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Simboli; potpomognuta komunikacija; pokretni uređaji
(Symbol; Augmentative and Alternative Communication; mobile devices)

Sažetak
Ovim radom predstavljene su smjernice za dizajn novog sustava grafičkih simbola za potpomugnutu komunikaciju (u daljnjem tekstu PK) prilagođenih za korištenje na pokretnim uređajima poput „pametnih“ telefona, tableta i e-book čitača. Sustav je prilagodljiv preferencijama korisnika a isto tako i performansama različitih pokretnih uređaja, sve u svrhu povećanja kvalitete doživljaja korisnika pri korištenju aplikacija. Dizajn znakova presudan je za funkcionalnost grafičkog komunikacijskog sustava, te je bitno da korisnici, koji su najčešće djeca, mogu bez napora asocirati grafičke prikaze sa objektima, osobama i radnjama iz svoga okruženja. Također je bitan i utjecaj grafičkog prikaza na djetetovu motivaciju kako bi se osiguralo da, uz prepoznatljivost prikaza, u djetetu pobudi i želju za interakcijom sa sustavom. Budući da je evaluacija uporabljivosti i pristupačnosti još uvijek rijetka u istraživanjma u području simbola za PK, posebice na pokretnim uređajima, potrebno je prilagoditi neke od navedenih metoda za evaluaciju ciljanoj populaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Grafička tehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Grafički fakultet, Zagreb