Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 622100

Nastavna sredstva i pomagala u nastavi hrvatskog jezika na jeziku i pismu mađarske nacionalne manjine


Varga Oswald, Tina; Ek, Marko
Nastavna sredstva i pomagala u nastavi hrvatskog jezika na jeziku i pismu mađarske nacionalne manjine // Metodički vidici: časopis za metodiku filoloških i drugih društveno-humanističkih predmeta, 2 (2011), 108-117 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Nastavna sredstva i pomagala u nastavi hrvatskog jezika na jeziku i pismu mađarske nacionalne manjine
(Teaching aids for Croatian language lectures carried out in the language and script of Hungarian minority)

Autori
Varga Oswald, Tina ; Ek, Marko

Izvornik
Metodički vidici: časopis za metodiku filoloških i drugih društveno-humanističkih predmeta (2217-415X) 2 (2011); 108-117

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Hrvatski jezik; mađarski jezik; dvojezičnost; nastavna sredstva; nastavna pomagala; korelacija; jezične prepreke
(Croatian language; Hungarian language; bilingualism; teaching materials; teaching equipment; correlation; linguistic obstacles)

Sažetak
Dvojezičnost kao društvena kategorija u školskom sustavu zahtjeva posebnu pozornost stručnjaka. Obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina sastavni je dio cjelokupnog sustava odgoja i obrazovanja. Učenici mađarske nacionalne manjine pripadnici i govornici dvaju jezika i kultura kojima ne vladaju podjednako, izazov su za onoga koji podučava hrvatski jezik nasuprot materinskog mađarskog jezika. Nekoliko je vrsta i oblika aktivnosti od kojih su neke manje, a neke više uslužne u izradi nastavne jedinice iz hrvatskog jezika prilagođene mađarskoj nacionalnoj manjini. Riječ je o nastavnim sredstvima i pomagalima koji pospješuju aktivno vladanje stranim jezikom – prevladavanje jezičnih prepreka. U radu je prikazan mogući način metodičkoga pristupa interpretaciji lirske pjesme Dragutina Tadijanovića Dugo u noć, u zimsku bijelu noć koja je prema planu i programu nastave hrvatskoga jezika uvrštena u sedmi razred osnovne škole.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Tina Varga Oswald, (295660)