Analiza polimerne ambalaže za fermentirane mliječne proizvode (CROSBI ID 377462)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Maras, Jasminka
Stipanelov-Vrandečić, Nataša
Stipanelov-Vrandečić, Nataša
hrvatski
Analiza polimerne ambalaže za fermentirane mliječne proizvode
Fermentirani mliječni proizvodi su vrsta proizvoda izratzito sklona kvarenju, stoga pravilan izbor ambalaže igra značajnu ulogu u održavanju svježine i produljenju trajnosti proizvoda. Ambalažni materijal svojim svostvima mora zaštiti proizvod od utjecaja svjetla, kisika, vodene pare i mikroogranizama ili gubitka određenih komponenti iz proizvoda kroz ambalažu. U ovom radu analizirana su tri uzorka polimerne ambalaže za fermentirane mliječne proozvode koja se najčešće mogu naći u maloprodajnim trgovinama. Na osnovu primarnih testova, gustoće, ponašanja pri gorenju i topljivosti ambalažnih materijala i FT-IR spektroskopijom identificirani polimerni ambalažni materijali za oakiranje fermentiranih mliječnih proizvoda su: polistiren (PS), polietilen (PE), polipropilen (PP), poli(vinil-klorid) (PVC) i poli(etilen-tereftalat) (PET).
polimerna ambalaža; identifikacija; analiza
nije evidentirano
engleski
Analysis of fermented milk products polymer packaging
nije evidentirano
polymer packaging; identification; analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
26.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split