Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 621652

Od računalnoga žargona do računalnoga nazivlja


Halonja, Antun; Mihaljević, Milica
Od računalnoga žargona do računalnoga nazivlja, Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada ; Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 2012 (monografija)


Naslov
Od računalnoga žargona do računalnoga nazivlja
(From computer jargon to computer terminology)

Autori
Halonja, Antun ; Mihaljević, Milica

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Hrvatska sveučilišna naklada ; Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Grad
Zagreb

Godina
2012

Stranica
229

ISBN
978-953-169-223-6

Ključne riječi
računalni žargon; računalno nazivlje; odnos između računalnoga žargona i računalnoga nazivlja; načini postanka računalnoga nazivlja; normiranje računalnoga nazivlja; terminološka načela
(computer jargon; computer terminology; relationship between computer jargon and computer terminology; the ways of computer terminology genesis; standardization of computer terminology; terminological principles)

Sažetak
Knjiga "Od računalnoga žargona do računalnoga nazivlja" temelji se na opsežnome korpusu koji se sastoji od svih objavljenih računalnih rječnika te rječnika koji su dostupni na internetu, različitih internetskih stranica, foruma i blogova, društvenih mreža te prijedloga studenata, hakera i računalnih stručnjaka. Baveći se godinama računalnim nazivljem, autori su uočili da je čest problem pri stvaranju i normiranju hrvatskoga računalnog nazivlja nerazumijevanje odnosa između računalnoga žargona, koji se najčešće upotrebljava u praksi, i računalnoga nazivlja, koje pripada hrvatskomu standardnom jeziku. Stoga se na početku knjige objašnjava odnos između s jedne strane standardnoga jezika i njegovih funkcionalnih stilova, a s druge žargona. Posebna se pozornost posvećuje profesionalnim žargonima. Taj je odnos osobito važan kad je riječ o računalima i internetu jer se tu često ne razumije razlika između nazivlja koje pripada standardnomu jeziku i profesionalnoga žargona koji mu ne pripada. Stoga se često u prilog prihvaćanju anglizama čuje argument: Svi tako govore, ali se pritom zanemaruje činjenica da ljudi uglavnom pri svakodnevnome usmenom sporazumijevanju ne govore standardnim jezikom. U drugome se dijelu knjige iscrpno govori o žargonu općenito te se opisuje i oprimjeruje računalni žargon u engleskome i hrvatskome jeziku. Od svih računalnih korisnika hakeri, igrači računalnih igara te računalni profesionalci služe se najzanimljivim žargonom. Oni su veoma kreativni u jezičnoj uporabi. Hrvatski računalni korisnici svoj žargon stvaraju preuzimanjem riječi iz stranoga, obično engleskoga jezika, uporabom domaćih riječi u novome značenju i hrvatskom tvorbom. U trećemu se dijelu knjige govori o načinima postanka računalnoga nazivlja (preuzimanje anglizama, internacionalizmi, terminologizacija, reterminologizacija, domaća tvorba) te o postupcima njegova normiranja i uključivanja u hrvatski standardni jezik. S pomoću terminoloških načela stvaraju se hrvatski nazivi za neke pojmove za koje se u praksi (računalnome žargonu) upotrebljavaju poluprilagođeni ili neprilagođeni anglizmi. Posebna se pozornost posvećuje nazivlju računalnih mreža. Na kraju knjige nalazi se usporedni rječnik računalnoga žargona i predloženih standardnojezičnih naziva u kojemu je natuknica žargonski naziv, zatim se navodi engleska istovrijednica i hrvatska standardnojezična istoznačnica, definicija te potvrđeni primjeri uporabe žargonskoga naziva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb

Profili:

Avatar Url Antun Halonja (autor)

Avatar Url Milica Mihaljević (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Halonja, Antun; Mihaljević, Milica
Od računalnoga žargona do računalnoga nazivlja, Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada ; Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 2012 (monografija)
Halonja, A. & Mihaljević, M. (2012) Od računalnoga žargona do računalnoga nazivlja. Zagreb, Hrvatska sveučilišna naklada ; Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
@book{book, year = {2012}, pages = {229}, keywords = {computer jargon, computer terminology, relationship between computer jargon and computer terminology, the ways of computer terminology genesis, standardization of computer terminology, terminological principles}, isbn = {978-953-169-223-6}, title = {From computer jargon to computer terminology}, keyword = {computer jargon, computer terminology, relationship between computer jargon and computer terminology, the ways of computer terminology genesis, standardization of computer terminology, terminological principles}, publisher = {Hrvatska sveu\v{c}ili\v{s}na naklada ; Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje}, publisherplace = {Zagreb} }