Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjena udjela alfa kiselina i njihovo iskorištenje tijekom proizvodnje piva različite jačine (CROSBI ID 333295)

Ocjenski rad | diplomski rad

Došen, Gordan Promjena udjela alfa kiselina i njihovo iskorištenje tijekom proizvodnje piva različite jačine / Banović, Mara (mentor); -- (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2000

Podaci o odgovornosti

Došen, Gordan

Banović, Mara

--

hrvatski

Promjena udjela alfa kiselina i njihovo iskorištenje tijekom proizvodnje piva različite jačine

Osnovne sirovineu proizvodnji piva su ječmeni slad, voda i hmelj koji se dodaje u najmanjoj količini. Hmelj daje pivu poznati gorak okus, po kojemu su sva piva u svijetu prepoznatljiva. Najvažniji sastojak hmelja su alfa-kiseline, koje daju preko 90% gorčine piva.Upravo udio alfa kiselina diktira tržišnu cijenu hmelja i hmeljnih pripravaka, pa je svakom proizvođaču od interesa poznavanje promjene njihova udjela odnosno njihova iskoristivost, tijekom proizvodnje piva. Svrha ovog rada bila je ispitati promjenu udjela alfa kiselina i njihovu iskoristivost tijekom proizvodnje svijetlog i tamnog piva različite jačine. Istraživanja su pokazala da tijekom vrenja dolazi do značajnog smanjenja udjela gorčine kod svih ispitivanih piva, a iskorištenje gorkih tvari hmelja relativno je nisko ( 30,5-37,3%).

alfa-kiseline; gorčina piva; iskoristivost

nije evidentirano

engleski

Changes of alpha-acids share and their utilization during production of different gravity beer

nije evidentirano

alpha-acids; bitterness of beer; utilization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

21.12.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano