Promjena udjela alfa kiselina i njihovo iskorištenje tijekom proizvodnje piva različite jačine (CROSBI ID 333295)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Došen, Gordan
Banović, Mara
--
hrvatski
Promjena udjela alfa kiselina i njihovo iskorištenje tijekom proizvodnje piva različite jačine
Osnovne sirovineu proizvodnji piva su ječmeni slad, voda i hmelj koji se dodaje u najmanjoj količini. Hmelj daje pivu poznati gorak okus, po kojemu su sva piva u svijetu prepoznatljiva. Najvažniji sastojak hmelja su alfa-kiseline, koje daju preko 90% gorčine piva.Upravo udio alfa kiselina diktira tržišnu cijenu hmelja i hmeljnih pripravaka, pa je svakom proizvođaču od interesa poznavanje promjene njihova udjela odnosno njihova iskoristivost, tijekom proizvodnje piva. Svrha ovog rada bila je ispitati promjenu udjela alfa kiselina i njihovu iskoristivost tijekom proizvodnje svijetlog i tamnog piva različite jačine. Istraživanja su pokazala da tijekom vrenja dolazi do značajnog smanjenja udjela gorčine kod svih ispitivanih piva, a iskorištenje gorkih tvari hmelja relativno je nisko ( 30,5-37,3%).
alfa-kiseline; gorčina piva; iskoristivost
nije evidentirano
engleski
Changes of alpha-acids share and their utilization during production of different gravity beer
nije evidentirano
alpha-acids; bitterness of beer; utilization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
21.12.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb