Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj pozitivne niske temperature na antioksidativni odgovor lista stevije (Stevia rebaudiana Bert.) (CROSBI ID 377442)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ćavar, Ivana Utjecaj pozitivne niske temperature na antioksidativni odgovor lista stevije (Stevia rebaudiana Bert.) / Krstin, Ljiljana ; Štolfa Ivna (mentor); Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, . 2012

Podaci o odgovornosti

Ćavar, Ivana

Krstin, Ljiljana ; Štolfa Ivna

hrvatski

Utjecaj pozitivne niske temperature na antioksidativni odgovor lista stevije (Stevia rebaudiana Bert.)

Stevija (Stevia rebaudiana Bert.) je dobar izvor prirodnih antioksidansa. Kako se zbog pozitivnog djelovanja stevije na ljudsko zdravlje proširuju njeni uzgojni areali i na kontinentalna područja Hrvatske, potrebno je istražiti antioksidativni odgovor u listu stevije na pozitivnu nisku temperaturu. U skladu s tim spoznajama, istraživan je utjecaj pozitivno niske temperature (4oC) na ukupnu antioksidativnu aktivnost, aktivnost enzima katalaze i gvajakol peroksidaze te na koncentraciju H2O2, koncentraciju produkata lipidne peroksidacije i koncentraciju ukupnih fenola u listovima stevije. Kratkotrajno izlaganje niskoj temperaturi dovelo je do povećanja aktivnosti antioksidativnih enzima (katalaze i gvajakol peroksidaze) te istovremenog smanjenja koncentracije H2O2 i koncentracije produkata lipidne peroksidacije. Nasuprot tome, dugotrajno izlaganje niskoj temperaturi, uzrokovalo je oksidativni stres što se očitovalo u povećanim koncentracijama H2O2 i produkata lipidne peroksidacije. Kratkotrajno izlaganje stevije pozitivnoj niskoj temperaturi moglo bi imati pozitivan učinak na razvoj otpornosti biljaka na različite nepovoljne abiotičke i biotičke čimbenike.

Stevia rebaudiana; oksidativni stres; antioksidativni odgovor; stres uzrokovan pozitivnim niskim temperaturama

nije evidentirano

engleski

Impact of chilling stress on antioxidative response in leaves of Stevia rebaudiana Bert.

nije evidentirano

Stevia rebaudiana; oxidative stress; antioxidative response; chilling stress

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

25.04.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju

Osijek

Povezanost rada

Biologija