Utjecaj pozitivne niske temperature na antioksidativni odgovor lista stevije (Stevia rebaudiana Bert.) (CROSBI ID 377442)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ćavar, Ivana
Krstin, Ljiljana ; Štolfa Ivna
hrvatski
Utjecaj pozitivne niske temperature na antioksidativni odgovor lista stevije (Stevia rebaudiana Bert.)
Stevija (Stevia rebaudiana Bert.) je dobar izvor prirodnih antioksidansa. Kako se zbog pozitivnog djelovanja stevije na ljudsko zdravlje proširuju njeni uzgojni areali i na kontinentalna područja Hrvatske, potrebno je istražiti antioksidativni odgovor u listu stevije na pozitivnu nisku temperaturu. U skladu s tim spoznajama, istraživan je utjecaj pozitivno niske temperature (4oC) na ukupnu antioksidativnu aktivnost, aktivnost enzima katalaze i gvajakol peroksidaze te na koncentraciju H2O2, koncentraciju produkata lipidne peroksidacije i koncentraciju ukupnih fenola u listovima stevije. Kratkotrajno izlaganje niskoj temperaturi dovelo je do povećanja aktivnosti antioksidativnih enzima (katalaze i gvajakol peroksidaze) te istovremenog smanjenja koncentracije H2O2 i koncentracije produkata lipidne peroksidacije. Nasuprot tome, dugotrajno izlaganje niskoj temperaturi, uzrokovalo je oksidativni stres što se očitovalo u povećanim koncentracijama H2O2 i produkata lipidne peroksidacije. Kratkotrajno izlaganje stevije pozitivnoj niskoj temperaturi moglo bi imati pozitivan učinak na razvoj otpornosti biljaka na različite nepovoljne abiotičke i biotičke čimbenike.
Stevia rebaudiana; oksidativni stres; antioksidativni odgovor; stres uzrokovan pozitivnim niskim temperaturama
nije evidentirano
engleski
Impact of chilling stress on antioxidative response in leaves of Stevia rebaudiana Bert.
nije evidentirano
Stevia rebaudiana; oxidative stress; antioxidative response; chilling stress
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
25.04.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek