Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 621486

O nekim općim konceptualnim i semantičkim odredbama subjekta u hrvatskom jeziku


Tanacković Faletar, Goran; Belaj, Branimir
O nekim općim konceptualnim i semantičkim odredbama subjekta u hrvatskom jeziku // Sanjari i znanstvenici, Zbornik radova u čast Branke Brlenić Vujić / Lijović, Marica (ur.).
Osijek: Filozofski fakultet, 2013. str. 625-656


Naslov
O nekim općim konceptualnim i semantičkim odredbama subjekta u hrvatskom jeziku
(On some general conceptual and semantic determinants of the subjekt in Croatian)

Autori
Tanacković Faletar, Goran ; Belaj, Branimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Sanjari i znanstvenici, Zbornik radova u čast Branke Brlenić Vujić

Urednik/ci
Lijović, Marica

Izdavač
Filozofski fakultet

Grad
Osijek

Godina
2013

Raspon stranica
625-656

ISBN
978-953-314-051-3

Ključne riječi
Subjekt, topikalnost, parametri topikalnosti, konceptualnosemantički odnosi, kognitivna gramatika, semantička motiviranost gramatičkih odnosa
(Subject, topicality, topicality parameters, conceptual-semantic relations, Cognitive Grammar, semantic motivation of grammatical relations)

Sažetak
Temeljni je cilj ovoga rada sustavno prikazati tradicionalnu gramatičku kategoriju subjekta u kontekstu karakterističnih značenjskih odnosa, tj. konceptualnosemantičkih parametara kojima je uvelike determinirana i sama mogućnost ostvarivanja navedene kategorije. U skladu s ključnim pretpostavkama i metodologijom kognitivne gramatike, ti se odnosi, dakle, u ovome radu promatraju kao temeljno polazište kojim je samo ostvarivanje gramatičkih kategorija u komunikaciji nedvojbeno motivirano i u velikoj mjeri predodređeno, a kada je u pitanju subjekt u hrvatskome jeziku, ta determiniranost u središnjem će se dijelu rada pokušati što jasnije prikazati analizom konkretnih konceptualnosemantičkih parametara i njihova utjecaja na odabir rečeničnoga subjekta u nizu primjera koji se mogu smatrati reprezentativnima s obzirom na pitanja postavljena u uvodnom dijelu. Analizom rečeničnih konstrukcija različitoga stupnja ovjerenosti pokušat će se dokazati kako se neobilježenost, veća ili manja obilježenost i neovjerenost u pojedinim primjerima mogu pripisati upravo izboru subjekta i (ne)poštivanju konceptualnosemantičkih zakonitosti i parametara kojima je taj izbor uvjetovan. Za tu svrhu u radu će se primijeniti terminologija koju predlaže R. Langacker (1991), a koja uključuje različite hijerarhijske ljestvice konceptualnosemantičkih pojmova kao što su ljestvica semantičkih uloga, empatijska ljestvica, hijerarhija odnosa lika i pozadine te ljestvica određenosti. Nasuprot tomu, u završnom poglavlju pokušat će se, s obzirom na utvrđene konceptualnosemantičke činjenice, utvrditi koje je ključno obilježje, usprkos osobitostima i međusobnoj različitosti analiziranih rečeničnih subjekata, svim pripadnicima navedene kategorije nedvojbeno zajedničko.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek