Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj brzine miješanja na učinkovitost koagulacije i flokulacije (CROSBI ID 377431)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mikić, Gorana Utjecaj brzine miješanja na učinkovitost koagulacije i flokulacije / Habuda-Stanić, Mirna (mentor); Nujić, Marija (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Mikić, Gorana

Habuda-Stanić, Mirna

Nujić, Marija

hrvatski

Utjecaj brzine miješanja na učinkovitost koagulacije i flokulacije

Najvažniji izvori vode za piće na području istočne Hrvatske su podzemne vode koje karakterizira visoka tvrdoća i povišene koncentracije željeza, mangana, arsena i organskih tvari što se očituje u organoleptičkim svojstvima vode i zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Poboljšanje kakvoće vode za piće često se postiže metodom koagulacije i flokulacije s filtracijom. Na učinkovitost navedene metode utječu čimbenici poput karakteristika sirove vode, fizikalno-kemijskih karakteristika organskih tvari, brzina i trajanje miješanja, te doza i vrsta koagulanata. U ovom je istraživanju ispitan utjecaj brzine i trajanja miješanja na učinak uklanjanja organskih tvari pomoću tri željezova koagulanta (FeCl3, Fe(NO3)3, i FeSO4) u podzemnoj vodi s tri izvorišta na području istočne Hrvatske (Antin, Osijek i Valpovo). Istraživanje je provedeno pri pH-vrijednosti 7, 5, a ukupna dodana koncentracija željeza iznosila je 4 mg/L. Miješanje je provođeno u dvije faze, u različitim kombinacijama brzina i trajanja te su potom uzorci profiltrirani. Rezultati provedenih istraživanja ukazuju da je najučinkovitija prerada vode, neovisno o izvorištu i vrsti koagulanta, postignuta miješanjem gdje je prva faza trajala 1 minutu pri miješanju na 200 okr/min, a druga 10 minuta pri 15 okr/min. Najveća učinkovitost uklanjanja željeza postignuta u sva tri uzorka vode miješanjem pri čemu prva faza traje 2 minute te se provodi pri 90 okr/min, a druga 10 minuta pri 30 okr/min.

podzemne vode ; koagulacija i flokulacija ; brzina miješanja ; uklanjanje organskih tvari

nije evidentirano

engleski

Mixing velocity effect on the efficiency of coagulation and floculation

nije evidentirano

groundwater ; coagulation and flocculation ; sttiring velocity ; removal of organic compounds ; iron

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

08.03.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija