Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 621341

Analiza obilježja prijavljenih događaja nasilja nad djecom u obitelji evidentiranih u centrima za socijalnu skrb


Ogresta, Jelena; Rimac, Ivan; Ajduković, Marina; Skokandić, Lea
Analiza obilježja prijavljenih događaja nasilja nad djecom u obitelji evidentiranih u centrima za socijalnu skrb // Ljetopis socijalnog rada, 19 (2012), 3; 439-477 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 621341 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza obilježja prijavljenih događaja nasilja nad djecom u obitelji evidentiranih u centrima za socijalnu skrb
(Analysis of Characteristics of Incidents of Child Abuse Cases Registered in Social Care Centres)

Autori
Ogresta, Jelena ; Rimac, Ivan ; Ajduković, Marina ; Skokandić, Lea

Izvornik
Ljetopis socijalnog rada (7891-3521) 19 (2012), 3; 439-477

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
prijavljeni događaji nasilja nad djecom; sustav evidentiranja i praćenja nasilja nad djecom; centar za socijalnu skrb.
(reported incidents of violence on children; system of collecting and monitoring child abuse; social care centres)

Sažetak
Kvalitetni podaci i dobro praćenje slučajeva nasilja nad djecom su snažno oružje koje pridonosi planiranju i primjeni općih i specifičnih politika za djecu. U ovom radu analizirana je kvaliteta postojećeg sustava dokumentiranja prijavljenih događaja nasilja nad djecom u sustavu socijalne skrbi pod vidom njihove relevantnosti, jasnoće i osjetljivosti na specifičnosti pojedinih slučajeva u odnosu na međunarodne preporuke, ali i standarde evidencije i dokumentacije u hrvatskim propisima. Istraživanje je provedeno kao dio međunarodnog projekta BECAN. Populaciju istraživanja predstavljali su prijavljeni događaji nasilja nad djecom u obitelji u dobi od 11 do 16 godina koji su evidentirani u centrima za socijalnu skrb u 2010. godini. Uzorak je konstruiran kao dvoetapni probabilistički uzorak i obuhvaćao je 368 prijavljenih događaja nasilja nad djecom u obitelji u 37 CZSS. Analiza prijavljenih događaja nasilja nad djecom temeljila se na podacima koji su prikupljeni pomoću dvije provjerne liste: jedna se odnosila na obilježja odabranih slučajeva nasilja nad djecom u obitelji, a druga na dinamiku i načine postupanja nadležnih institucija u prijavljenim slučajevima. Analiza je pokazala da se u CZSS-ima sustavno ne bilježi niz značajnih podataka. Kad se radi o obilježjima počinitelja, u dokumentaciji se ne evidentira sustavno: stupanj obrazovanja, zloupotreba alkohola i psihoaktivnih supstanci, zdravstveni status, materijalni status, doživljeno zlostavljanje u djetinjstvu, prethodne prijave za slično djelo (za 35% do 90% počinitelja za to ne postoje podaci). Kad se radi o djeci žrtvama obiteljskog nasilja, ne evidentiraju se sustavno informacije o: poteškoćama vezanim uz obrazovanje, zdravstvenim problemima uključujući mentalno zdravlje, problemima u ponašanju, prethodnom iskustvu zlostavljanju (za 45% do 60% djece žrtava za to ne postoje podaci). Posebna pozornost posvećena je podatku da je kod 35% djece u uzorku bilo evidentirano prethodno iskustvo zlostavljanja što se povezalo s kritičkom analizom djelotvornosti poduzetih intervencija. Polazeći od analiziranih podataka te Smjernica za evidentiranje i praćenje zlostavljanja djece (ChildONEurope, 2009.) u završnom dijelu rada razrađeno je kako uspostaviti kvalitetan informacijski sustav o nasilju nad djecom te kako unaprijediti vođenje dokumentacije CZSS-a u području nasilja nad djecom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Pravni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Rimac (autor)

Avatar Url Marina Ajduković (autor)

Avatar Url Jelena Ogresta (autor)

Avatar Url Lea Skokandić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ogresta, Jelena; Rimac, Ivan; Ajduković, Marina; Skokandić, Lea
Analiza obilježja prijavljenih događaja nasilja nad djecom u obitelji evidentiranih u centrima za socijalnu skrb // Ljetopis socijalnog rada, 19 (2012), 3; 439-477 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Ogresta, J., Rimac, I., Ajduković, M. & Skokandić, L. (2012) Analiza obilježja prijavljenih događaja nasilja nad djecom u obitelji evidentiranih u centrima za socijalnu skrb. Ljetopis socijalnog rada, 19 (3), 439-477.
@article{article, year = {2012}, pages = {439-477}, keywords = {prijavljeni doga\djaji nasilja nad djecom, sustav evidentiranja i pra\'{c}enja nasilja nad djecom, centar za socijalnu skrb.}, journal = {Ljetopis socijalnog rada}, volume = {19}, number = {3}, issn = {7891-3521}, title = {Analiza obilje\v{z}ja prijavljenih doga\djaja nasilja nad djecom u obitelji evidentiranih u centrima za socijalnu skrb}, keyword = {prijavljeni doga\djaji nasilja nad djecom, sustav evidentiranja i pra\'{c}enja nasilja nad djecom, centar za socijalnu skrb.} }
@article{article, year = {2012}, pages = {439-477}, keywords = {reported incidents of violence on children, system of collecting and monitoring child abuse, social care centres}, journal = {Ljetopis socijalnog rada}, volume = {19}, number = {3}, issn = {7891-3521}, title = {Analysis of Characteristics of Incidents of Child Abuse Cases Registered in Social Care Centres}, keyword = {reported incidents of violence on children, system of collecting and monitoring child abuse, social care centres} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Sociological Abstracts

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font