Uloga suncokreta u proizvodnji hrane (CROSBI ID 595019)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Markulj, Antonela ; Krizmanić, Miroslav ; Sudarić, Aleksandra ; Liović, Ivica ; Mijić, Anto ; Josipović, Ana
hrvatski
Uloga suncokreta u proizvodnji hrane
Suncokret (Helianthus annuus L.) je jednogodišnja ratarska kultura koja je od krucijalne važnosti za proizvodnju jestivog ulja u svijetu i Republici Hrvatskoj. U razdoblju 2001. - 2010. godine, suncokret se u svijetu uzgajao na prosječno 22, 5 milijuna hektara s prosječnim urodom zrna 1, 28 t/ha. Pet vodećih svjetskih proizvođača zajedno proizvode suncokret na 12, 15% ukupne svjetske obradive površine. U navedenom razdoblju u Republici Hrvatskoj suncokret se prosječno uzgajao na 31 000 hektara pri čemu je ostvaren prosječan urod zrna od 2, 34 t/ha. Velika su variranja u uzgojnim površinama i urodima zrna po godinama. U Poljoprivrednom institutu Osijek osnovni cilj rada na oplemenjivanju suncokreta je stvaranje hibrida visokog i stabilnog uroda zrna i sadržaja ulja, te hibrida široke adaptabilnosti. Razvoj domaćih hibrida suncokreta dobrih agronomskih svojstava doprinosi unaprjeđenju domaće proizvodnje i prerade suncokreta. Pravilnim odabirom hibrida te primjenom odgovarajuće agrotehnike moguće je osigurati okolišno prihvatljivom proizvodnju ove kulture te proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane. Proizvodi od suncokreta su visoke hranidbene i ljekovite vrijednosti. Redovitom konzumacijom njegovih proizvoda stvaramo prevenciju od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja.
suncokret; proizvodnja; urod zrna; hrana
nije evidentirano
engleski
Role of sunflower in food production
nije evidentirano
sunflower; production; grain yield; food
nije evidentirano
Podaci o prilogu
63-64.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
2. zbornik sažetaka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Kralik, Gordana
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-05-5
Podaci o skupu
2. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“
poster
13.12.2012-13.12.2012
Osijek, Hrvatska