Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uloga suncokreta u proizvodnji hrane (CROSBI ID 595019)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Markulj, Antonela ; Krizmanić, Miroslav ; Sudarić, Aleksandra ; Liović, Ivica ; Mijić, Anto ; Josipović, Ana Uloga suncokreta u proizvodnji hrane // 2. zbornik sažetaka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 63-64

Podaci o odgovornosti

Markulj, Antonela ; Krizmanić, Miroslav ; Sudarić, Aleksandra ; Liović, Ivica ; Mijić, Anto ; Josipović, Ana

hrvatski

Uloga suncokreta u proizvodnji hrane

Suncokret (Helianthus annuus L.) je jednogodišnja ratarska kultura koja je od krucijalne važnosti za proizvodnju jestivog ulja u svijetu i Republici Hrvatskoj. U razdoblju 2001. - 2010. godine, suncokret se u svijetu uzgajao na prosječno 22, 5 milijuna hektara s prosječnim urodom zrna 1, 28 t/ha. Pet vodećih svjetskih proizvođača zajedno proizvode suncokret na 12, 15% ukupne svjetske obradive površine. U navedenom razdoblju u Republici Hrvatskoj suncokret se prosječno uzgajao na 31 000 hektara pri čemu je ostvaren prosječan urod zrna od 2, 34 t/ha. Velika su variranja u uzgojnim površinama i urodima zrna po godinama. U Poljoprivrednom institutu Osijek osnovni cilj rada na oplemenjivanju suncokreta je stvaranje hibrida visokog i stabilnog uroda zrna i sadržaja ulja, te hibrida široke adaptabilnosti. Razvoj domaćih hibrida suncokreta dobrih agronomskih svojstava doprinosi unaprjeđenju domaće proizvodnje i prerade suncokreta. Pravilnim odabirom hibrida te primjenom odgovarajuće agrotehnike moguće je osigurati okolišno prihvatljivom proizvodnju ove kulture te proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane. Proizvodi od suncokreta su visoke hranidbene i ljekovite vrijednosti. Redovitom konzumacijom njegovih proizvoda stvaramo prevenciju od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

suncokret; proizvodnja; urod zrna; hrana

nije evidentirano

engleski

Role of sunflower in food production

nije evidentirano

sunflower; production; grain yield; food

nije evidentirano

Podaci o prilogu

63-64.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

2. zbornik sažetaka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Kralik, Gordana

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-05-5

Podaci o skupu

2. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“

poster

13.12.2012-13.12.2012

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)