Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mogućnosti i rezultati primjene revizijskih endoproteza u liječenju tumora u području kuka (CROSBI ID 772132)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Dozan, Mirko ; Bergovec, Marko (mentor) Mogućnosti i rezultati primjene revizijskih endoproteza u liječenju tumora u području kuka // Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 2012.

Podaci o odgovornosti

Dozan, Mirko ; Bergovec, Marko (mentor)

hrvatski

Mogućnosti i rezultati primjene revizijskih endoproteza u liječenju tumora u području kuka

Liječenje tumora u području kuka sastoji se od odstranjenja proksimalnog dijela femura zahvaćenog tumorom, te rekonstrukcije kuka tumorskom endoprotezom. Revizijska endoproteza kuka koristi se u slučajevima nefunkcionalnog proksimalnog dijela femura, najčešće nakon olabavljenja primarne endoproteze. U Klinici za ortopediju KBC Zagreb se 1998. godine započelo s primjenom revizijske endoproteze pri rekonstrukciji kuka nakon resekcije tumora. Do 2011. godine operirano je 35 pacijenata, 36 kukova. Prosječno praćenje pacijenata iznosilo je 5 godina i 10 mjeseci (od 3 mjeseca do 14 godina). Poslijeoperacijski klinički status kuka, te svakodnevno funkcioniranje, analizirani su kroz upitnike (Harrisov upitnik za kuk, Merle d'Aubigneov upitnik i Bodovanje funkcije u bolesnika s muskuloskeletnim tumorom), učinjen je klinički pregled i analiza radiološke dokumentacije. Funkcioniranje pacijenata u svakodnevnim aktivnostima, smanjenje boli, povećanje hodne pruge i pokretljivosti kuka značajno su se poboljšali nakon operacije ugradnje revizijske endoproteze. Komplikacije su zabilježene u 41% pacijenata, od čega je najčešća bila luksacija endoproteze. Zbog komparabilnih rezultata primjene revizijskih endoproteza u tumorskoj problematici prema tumorskim endoprotezama, a značajno nižoj cijeni, preporuča se primjena revizijskih endoproteza kao metoda izbora rekonstrukcije kuka nakon resekcije tumora.

kuk; tumor; endoproteza

Studentski rad nagrađen Rektorovom nagradom u akademskoj godini 2011./2012.

engleski

Options and results of hip reconstruction with revision endoprosthesis in bone tumor treatment

nije evidentirano

hip; tumor; endoprosthesis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti