Vrijeme zadržavanja indikatora fekalnog onečišćenja u moru i morskim organizmima (CROSBI ID 377317)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Jozić, Slaven
Šolić, Mladen
hrvatski
Vrijeme zadržavanja indikatora fekalnog onečišćenja u moru i morskim organizmima
U radu je istražen utjecaj abiotičkih čimbenika, temperature, saliniteta i sunčevog zračenja na vrijeme preživljavanja indikatorskih mikroorganizama, Escherichia coli i enterokoka u morskoj vodi. Istraživanja su obavljena na dva soja e. coli, ATCC 35218 i ATCC 8739, te dva soja različitih vrsta enterokoka, Enterococcus faecalis ATCC 29212 i divlji soj Enterococcus faecium. Također je istražen utjecaj temperature , saliniteta i koncentracije E. coli u morskoj vodi na koncentriranje E. coli u dagnji (Mytilus galloprovincialis) i kamenici (Ostrea edulis. U odsutnosti sunčevog zračenja nije zabilježen značajan utjecaj temperature i saliniteta na vrijeme preživljavanja sojeva E. coli, dok je kod enterokoka utvrđena negativna povezanost između obaju čimbenika a vremenom preživljavanja. Prosječna vrijednost T90 soja E. coli ATCC 35218 iznosila je 42.5 h, dok je za soj E. coli ATCC 8739 iznosila 33.5 h. Enterokoki su znatno duže preživljavali, a najviša prosječna vrijednost T90 iznosila je 594 h za E. faecalis ATCC 29212, te 394 h za E. faecium. U prisutnosti sunčevog zračenja zabilježeno je značajno kraće vrijeme preživljavanja indikatorskih mikroorganizama. Energija inaktivacije (S90) za E. coli iznosila je 0.25 kWh/m2 za soj ATCC 35218, odnosno 0.61 kWh/m2 za soj ATCC 8739, dok je za enterokoke iznosila 2.6 kWh/m2 za E. faecalis, odnosno 1.8 kWh/m2 za E. faecium. U istraživanom spektru sunčevog zračenja (320-700 nm), najštetniji učinak na preživljavanje indikatorskih mikroorganizama zabilježen je kod valnih duljina od 320-360 nm. Najviše koncentracije E. coli u dagnjama i kamenicama zabilježene su u prvom, odnosno drugom satu koncentriranja. Brzina koncentriranja E. coli u obje vrste školjkaša u funkciji je zajedničkog učinka temperature i saliniteta. Najveću brzinu koncentriranja dagnja je postizala pri temperaturi od 18oC i salinitetu od 37 promila, a kamenica pri temperaturi od 240C i salinitetu od 32 promila. Zabilježena je značajna pozitivna linearna povezanost koncentracije E. coli u morskoj vodi s brzinom koncentriranja te javišom postignutom koncentracijom E. coli kod obje vrste školjkaša. Koncentracije E. coli kod dagnje bile su od 7.7 do 38.5 puta više nego koncentracije kod kamenice.
Escherichia coli; enterokoki; dagnja (Mytilus galloprovincialis); kamenica (Ostrea edulis); temperatura; salinitet; sunčevo zračenje; brzina koncentriranja; vrijeme preživljavanja
nije evidentirano
engleski
The retention time of faecal pollution indicators in sea water and marine organisms
nije evidentirano
Escherichia coli; enterococci; mussel (Mytilus galloprovincialis); oyster (Ostrea edulis); temperature; salinity; solar radiation; concentration rate; survival time
nije evidentirano
Podaci o izdanju
118
23.11.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora
Split