Korištenje biostimulatora peptona u proizvodnji jagoda (CROSBI ID 594922)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Bogunović, Igor ; Duralija, Boris ; Gadže, Jelena ; Jurić, Giorgio
hrvatski
Korištenje biostimulatora peptona u proizvodnji jagoda
Tijekom zadnja dva desetljeća na tržištu su se pojavili mnogi biološki stimulatori pod raznim trgovačkim imenima, a koji nalaze sve veću primjenu u voćarskoj proizvodnji. U 2011. godini na lokalitetu Kupinečki Kraljevec provedena su istraživanja utjecaja biostimulatora peptona 85/16 (APC Europe) u tri tretmana (0.5, 1.0 i 1.5 grama/biljci) na tri sorte jagoda (Asia, Alba i Clery). Smatra se da ova vrsta biostimulatora koja se dobiva enzimatskom hidrolizom animalnog porijekla (iz svinjske krvi) ima pozitivne učinke na rast, razvoj i rodnost kod jagoda. Obzirom da je 2011. godina bila specifična po kasnom proljetnom mrazu kada su tijekom jutra 5. svibnja temperature ispod agrotekstila pod kojim su se jagode nalazile spustile do -3, 1 ºC, utvrdili smo stupanj pozebe cvjetova i zametnutih plodova na kontrolnim i tretiranim biljkama. Uzimajući u obzir samo kontrolne biljke koje nisu tretirane peptonom primjećuje se najmanji postotak smrznutih cvjetova i sitnih plodova kod sorte Clery, a zatim slijede Alba i Asia kao najosjetljivija na pozebu. Razlike u postotku smrznutih cvjetova i zametnutih plodova kontrolnih biljaka i onih tretiranih peptonom bile su najizraženije kod sorte Alba kod primjene 1.5 g po biljci, dok je najmanja bila kod sorte Asia kod primjene peptona 0.5 g po biljci. Utvrđeno je da su sve tri sorte kod svih primijenjenih tretmana, ukoliko su bile tretirane biostimulatorom peptonom, imale manju štetu od pozebe u odnosu na biljke koje nisu tretirane.
Fragaria x ananassa Duch.; biološki stimulatori; sorte jagoda; pozeba
nije evidentirano
engleski
Using biostimulators peptone in strawberry production
nije evidentirano
Fragaria x ananassa Duch.; biostimulators; strawberry varieties; frost
nije evidentirano
Podaci o prilogu
32-32.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
8.Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb:
Podaci o skupu
8.Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
predavanje
01.03.2013-02.03.2013
Zagreb, Hrvatska