Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Monografija "Pozdrav iz Siska-Sisak na starim razglednicama iz zbirke Gradskog muzeja Sisak" (CROSBI ID 772125)

Druge vrste radova | popularni rad

Vukelić, Vlatka Monografija "Pozdrav iz Siska-Sisak na starim razglednicama iz zbirke Gradskog muzeja Sisak" // Godišnjak Gradskog muzeja Sisak 10. 2010.

Podaci o odgovornosti

Vukelić, Vlatka

hrvatski

Monografija "Pozdrav iz Siska-Sisak na starim razglednicama iz zbirke Gradskog muzeja Sisak"

Samo djelo ima monografski karakter, jer obuhvaća sva tri načina obrade jedne teme – sisačke razglednice u konkretnom slučaju. To znači da ih autori, Davorka Obradović i Vlatko Čakširan obrađuju i stručno i znanstveno, doduše ne po formi, ali svakako da po sadržaju, i esejistički, gdje ipak prevladava ovaj zadnji način obrade. U cijeloj monografiji naglasak je na sintagmi sisačke razglednice, čime semantički postaje dio dvoclane jezicna strukture, tj. binarna sveza dvaju heterofunkcionalnih dijelova, odnosno odredenice i odredbenice. Ova sintagma ispunjava formalne uvijete, te ona uistinu jest = jedinica sastavljena od najmanje dviju punoznacnih rijeci koje su medusobno povezane ; npr. mala sirena. Neke od temeljnih znacajki sintagme upravo jesu sloboda clanova, i mogućnost zamjene leksema unutar sintagme, a da se time sintagma gramaticki ne mijenja. Sintagmatski odnosi se temelje na dva ili više clanova jednako prisutnih u jednom stvarnom nizu. Stoga ih treba i promatrati u određenom kontekstu. Sisačka razglednica, kao sintagma je u ovom djelu temeljito obrađena. Ne dakle razglednica kao samostalan pojam, niti sam Sisak, sa svim elementima koji ga čine gradom, već upravo spoj jednoga i drugoga. Laički gledano tema je to potpuno dostupnog, svjetovnog i široj publici dostupnog karaktera, no u ovoj knjizi sa višestrukim znalačkim pristupom, u smislu dobrog poznavanja građe uopće, u koju se onda nastoji ukomponirati duh vremena ili stanje likalne svijesti, koja je uvijek specifična. Sažeti gradsku povijest u monografiji o razglednicama nikako nije lagan posao ; zahtijeva veliko znanje i poznavanje lokalnih prilika, te određenu preciznost koja neće zasjeniti likovni prikaz, tj. samu razglednicu, već upravo suprotno, zahtjeva sposobnost procjene stupnja važnosti u opisu razglednice uz okolnosti u kojima su one ili sam prikaz teme na njima nastali. Ovo djelo vrlo je uspješno ispunilo svoju osnovnu zadaću , a ta je približavanje dijela gradske, prije svega urbane povijesti u riječi i ono što treba posebno naglasiti originalnoj slici, te isto predočiti i predstaviti široj publici, uz stručan komentar. Time se djelo približilo nizu sisačkih fotomonografskih izdanja, s razlikom u pojašnjenju i prikazu točno određenog povijesnog trenutka, kroz argumentiranu i uzročno-posljedičnu priču o nastanku i razvoju grada, nudeći nam razloge za viđenje gradskih vizura sadašnjosti. Tako je jasno i jezgrovito izneseno zašto je Sisak danas urbanističkog rješenja kojeg smo svi svjedoci i kojeg svi zajedno živimo. Možda ćemo ga više i cijeniti kada znamo koliki vijekovi naslijeđa nas vežu i čine sljednikom jedne od najvećih i najrazvijenijih svjetskih civilizacija.

monografija; Sisak; razglednice

nije evidentirano

engleski

Monograph "Greetings from Sisak-Sisak on old postcards from the collection of the Museum of the City of Sisak"

nije evidentirano

Monograph; Sisak; postcards

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Godišnjak Gradskog muzeja Sisak 10

2010.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest