Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 620375

Neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj


Držaić, Valentino; Mioč, Boro; Baričević, Ivan; Pavić, Vesna
Neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj // Zbornik radova 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osjeku, 2013. str. 729-733 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 620375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj
(Some meat characteristics of Romanov lambs in Croatia)

Autori
Držaić, Valentino ; Mioč, Boro ; Baričević, Ivan ; Pavić, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osjeku, 2013, 729-733

ISBN
978-953-7871-08-6

Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.-22.02.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
romanovska janjad; tupovi; randman; pH vrijednost; boja
(Romanov lambs; carcasses; dressing percentage; pH value; meat colour)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi klaoničke pokazatelje, mjere trupova, pH vrijednost i boju mesa romanovske janjadi. U tu svrhu zaklano je 39 (32 muške i 7 ženske) janjadi. Prosječna tjelesna masa janjadi neposredno prije klanja bila je 26, 33 kg, a masa trupa 13, 79 kg, uz prosječnu vrijednost randmana od 52, 38%. Utvrđeno je da su trupovi romanovske janjadi srednje razvijeni, prosječne duljine 65, 54 cm i dubine prsa od 24, 38 cm. Prosječna vrijednost pH MLD-a iznosila ja 6, 58, a na osnovu utvrđenih L*, a* i b* parametara boje mesa utvrđena je svijetloružičasta boja analiziranih mišića. Trupovi romanovske janjadi odlikuju se poželjnim masom, razvijenosti i bojom te zadovoljavaju zahtjeve hrvatskog tržišta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valentino Držaić (autor)

Avatar Url Vesna Pavić (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Držaić, Valentino; Mioč, Boro; Baričević, Ivan; Pavić, Vesna
Neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj // Zbornik radova 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osjeku, 2013. str. 729-733 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Držaić, V., Mioč, B., Baričević, I. & Pavić, V. (2013) Neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Zbornik radova 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, year = {2013}, pages = {729-733}, keywords = {romanovska janjad, tupovi, randman, pH vrijednost, boja}, isbn = {978-953-7871-08-6}, title = {Neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj}, keyword = {romanovska janjad, tupovi, randman, pH vrijednost, boja}, publisher = {Poljoprivredni fakultet, Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osjeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, year = {2013}, pages = {729-733}, keywords = {Romanov lambs, carcasses, dressing percentage, pH value, meat colour}, isbn = {978-953-7871-08-6}, title = {Some meat characteristics of Romanov lambs in Croatia}, keyword = {Romanov lambs, carcasses, dressing percentage, pH value, meat colour}, publisher = {Poljoprivredni fakultet, Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osjeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font