Neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj (CROSBI ID 594899)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Držaić, Valentino ; Mioč, Boro ; Baričević, Ivan ; Pavić, Vesna
hrvatski
Neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi klaoničke pokazatelje, mjere trupova, pH vrijednost i boju mesa romanovske janjadi. U tu svrhu zaklano je 39 (32 muške i 7 ženske) janjadi. Prosječna tjelesna masa janjadi neposredno prije klanja bila je 26, 33 kg, a masa trupa 13, 79 kg, uz prosječnu vrijednost randmana od 52, 38%. Utvrđeno je da su trupovi romanovske janjadi srednje razvijeni, prosječne duljine 65, 54 cm i dubine prsa od 24, 38 cm. Prosječna vrijednost pH MLD-a iznosila ja 6, 58, a na osnovu utvrđenih L*, a* i b* parametara boje mesa utvrđena je svijetloružičasta boja analiziranih mišića. Trupovi romanovske janjadi odlikuju se poželjnim masom, razvijenosti i bojom te zadovoljavaju zahtjeve hrvatskog tržišta.
romanovska janjad; tupovi; randman; pH vrijednost; boja
nije evidentirano
engleski
Some meat characteristics of Romanov lambs in Croatia
nije evidentirano
Romanov lambs; carcasses; dressing percentage; pH value; meat colour
nije evidentirano
Podaci o prilogu
729-733.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-08-6
Podaci o skupu
48.hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma
poster
17.02.2013-22.02.2013
Dubrovnik, Hrvatska