Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 620344

Utjecaj biostimulatora na indeks lisne površine kod rajčice


Vinković, Tomislav; Parađiković, Nada; Teklić, Tihana; Tkalec, Monika; Josipović, Ana
Utjecaj biostimulatora na indeks lisne površine kod rajčice // Zbornik radova 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, 2013. str. 358-362 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Utjecaj biostimulatora na indeks lisne površine kod rajčice
(Tomato leaf area index under the influence of biostimulants)

Autori
Vinković, Tomislav ; Parađiković, Nada ; Teklić, Tihana ; Tkalec, Monika ; Josipović, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 48. hrvatskog i 8. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Sveučilište J. J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, 2013, 358-362

ISBN
978-953-7871-08-6

Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.-22.02.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Biostimulatori; lisna površina; rajčica
(Biostimulants; leaf area index; tomato)

Sažetak
Istraživanje je provedeno tijekom 2008. i 2009. godine, a obje godine su se sastojale od identičnih tretmana kako bi se utvrdio utjecaj godine tj. vegetacijske sezone na ispitivane parametre. Pokus je proveden u plasteniku i na otvorenom polju na OPG-u Vinković koje je smješteno u Livani, istočna Hrvatska, a sastojao se od ukupno 6 varijanata tretmana s biostimulatorima i 1 varijanta kontrole (netretirane biljke). Cilj istraživanja bio je utvrditi indeks lisne površine pod utjecajem primjene različitih biostimulatora (Radifarm i Megafol) kod rajčice. Biostimulator Radifarm je primijenjen zalijevanjem u zonu korijena biljke u koncentraciji 0, 20%, a Megafol prskanjem tj. folijarno u koncentraciji 0, 25%. Praćeni fiziološki pokazatelji razvoja listova rajčice među kojima je indeks lisne površine, specifična lisna površina i sadržaj suhe tvari lista bili su pod značajnim utjecajem tretmana s biostimulatorima i godine. Indeks lisne površine (ILP) je tijekom drugog uzorkovanja bio pod utjecajem tretmana s biostimulatorima i godine te njihovim međusobnim interakcijama. Istraživanje ukazuje da primjena biostimulatora u kombinaciji sa uvjetima uzgoja i utjecajem godine značajno utječe na razvoj lisne površine kod rajčice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek