Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Škrob kao indikator zametanja mikrogomolja krumpira (Solanum tuberosum L.) (CROSBI ID 377249)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šilić, Jasmina Škrob kao indikator zametanja mikrogomolja krumpira (Solanum tuberosum L.) / Pevalek-Kozlina, Branka (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2013

Podaci o odgovornosti

Šilić, Jasmina

Pevalek-Kozlina, Branka

hrvatski

Škrob kao indikator zametanja mikrogomolja krumpira (Solanum tuberosum L.)

Razvitak gomolja krumpira je složeni razvojni proces koji uključuje promjenu razine regulatora rasta, sintezu specifičnih proteina i odlaganje škroba. Formiranje gomolja kontroliraju uvjeti kratkog dana i niske temperature. U uvjetima in vitro gomolji se mogu razviti iz pazušnih pupova na stabljici krumpira. U sklopu ovog diplomskog rada istraživano je odlaganja škroba u stanicama bočnih pupova izdanka krumpira (Solanum tuberosum L. cv. ΄Bintje΄) kao prvog znaka razvoja mikrogomolja. Biljke korištene u pokusima razmnožavane su nodijskim segmentima na podlozi MS uz dodatak 2% saharoze i 0.8% agara u razmacima od 4 tjedna. Segmenti stabljike presađeni su na podlogu MS modificiranu za razvitak gomolja koja je sadržavala 8% saharoze, 0.8% agara i 22 µM BA. Kulture su inkubirane na 20 °C u uvjetima kratkog dana (fotoperiod 12 sati). Za histološke analize pupovi su uzimani svaki dan tijekom 14 dana, fiksirani i bojani Lugolovom otopinom (IKI2) prije uklapanja u glicerol. Prvi znak odlaganja škroba uočen je treći dan pokusa u bazalnom dijelu bočnih pupova na podlozi za tuberizaciju. U eksplantatima uzgajanim u jednakim uvjetima ali na podlozi bez BA odlaganje škroba nije uočeno niti nakon 14 dana. Četiri dana nakon prve pojave škroba bočni su pupovi zadebljali i tijekom sljedećih dana iz njih su se razvili mikrogomolji. Ovi rezultati potvrđuju važnost visoke koncentracije saharoze i prisutnosti BA u hranjivoj podlozi kao i duljine fotoperioda i temperature u procesu tuberizacije krumpira.

Solanum tuberosum; mikrogomolj; škrob

nije evidentirano

engleski

Starch as an idicator of microtuberization in the potato (Solanum tuberosum L.)

nije evidentirano

Solanum tuberosum; microtuber; starch

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

27.02.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija