Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Enzimatske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tijekom čuvanja (CROSBI ID 377221)

Ocjenski rad | diplomski rad

Klarić, Ivana Enzimatske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tijekom čuvanja / Martina Skendrović Babojelić (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Klarić, Ivana

Martina Skendrović Babojelić

hrvatski

Enzimatske promjene u toplinski tretiranim plodovima mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.) tijekom čuvanja

Istraživan je utjecaj toplinskih predtretmana (potapanje plodova u toploj vodi u trajanju od tri minute na temperaturi 48 oC - HWD 48 i 52 oC - HWD 52 na enzimatske promjene u plodovima mandarine unshiu sorte 'Owari', nakon 8 tjedana čuvanja u normalnoj atmosferi (NA) na temperaturi +1 oC. U odnosu na početak čuvanja, nakon 8 tjedana čuvanja utvrđena je povećana aktivnost enzima gvajakol peroksidaze, askorbat peroksidaze i katalaze, te koncentracija vodikovog peroksida i razina lipidne peroksidacije. Kod plodova kontrole uočena je manja enzimatska i antioksidativna aktivnost nakon čuvanja, u odnosu na toplinski tretirane plodove. Predtretman HWD 48 pokazuje dobar potencijal za produljeno čuvanje plodova bez narušavanja kvalitete plodova, uz kontrolu ozljeda od niskih temperatura i manje izražen oksidativni stres, dok se predtretman HWD 52 ne može smatrati učinkovitim i primjenjivim u klimatskim uvjetima RH.

Citrus unshiu Marc.; toplinski predtretmani; čuvanje; enzimatske promjene

nije evidentirano

engleski

Enzymatic changes in the heat-treated fruits of Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.) during storage

nije evidentirano

Citrus unshiu Marc.; heat pretreatment; storage; enzyme changes

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

14.12.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)