Pregled bibliografske jedinice broj: 619855
Skladišna sposobnost toplinski tretiranih plodova mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.)
Skladišna sposobnost toplinski tretiranih plodova mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.), 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 619855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Skladišna sposobnost toplinski tretiranih plodova mandarine unshiu (Citrus unshiu Marc.)
(Storage capacity of heat treated fruits Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.))
Autori
Sambol, Štefica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.04
Godina
2009
Stranica
32
Mentor
Martina Skendrović Babojelić
Ključne riječi
Citrus unshiu Marc.; toplinski predtretman; kalo; kvaliteta plodova
(Citrus unshiu Marc.; heat pretreatment; weight loss; fruit quality)
Sažetak
Istraživan je utjecaj toplinskih predtretmana potapanjem plodova u toplu vodu na 48ºC (HWD 48) i 52ºC (HWD 52) te kontrole (izostanak predtretmana) na kakvoću plodova mandarine (Citrus unshiu March ., cv Owari) nakon 8 tjedana skladištenja na temperaturi od +3ºC . Kod plodova tretiranih toplom vodom došlo je do manjih gubitaka mase plodova u odnosu na kontrolu. Predretman HWD 48 i 52 imali su signifikantan utjecaj na kvalitetu plodova. Predtretman HWD 48 se pokazao boljim jer su se njegovom primjenom postigli najmanji gubici mase plodova i zadržala se zadovoljavajuća kvaliteta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3566 - Biokemijske i histološke promjene u plodovima mandarine tijekom skladištenja
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Skendrović Babojelić
(mentor)