Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 619636

Utjecaj kastracije na odlike trupova holštajn junadi


Konjačić, Miljenko; Kos, Ivica; Jakopović, Tomislav; Ivanković, Ante; Širić, Ivan; Marenčić, Dejan
Utjecaj kastracije na odlike trupova holštajn junadi // Zbornik radova 48. hrvatskog i 8.međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 280-281 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj kastracije na odlike trupova holštajn junadi
(The effect of castration on carcass characteristics of Holstein young bulls)

Autori
Konjačić, Miljenko ; Kos, Ivica ; Jakopović, Tomislav ; Ivanković, Ante ; Širić, Ivan ; Marenčić, Dejan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 48. hrvatskog i 8.međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 280-281

ISBN
978-953-7871-07-9

Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17-22.02.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kastracija ; holštajn ; junad ; osobine trupova
(Castration ; Holstein ; beef ; carcass characteristics)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj kastracije muške junadi holštajn pasmine na rezultate tova i odlike trupova na liniji klanja. Istraživanje je provedeno na 43 juneta od kojih je 21 bilo kastrirano pri prosječnoj tjelesnoj masi od 220 kg. Utvrđeno je da su kastrirana junad imala značajno manju klaoničku masu te manji topli i hladni randman (P<0, 05), kao i kalo hlađenja (P<0, 001). Ocjenjivanjem trupova na liniji klanja nije utvrđena značajna razlika u klasi i stupnju zamašćenosti između kastrirane i nekastrirane junadi. Analizom podataka utvrđen je značajno veći (P<0, 05) neto dnevni prirast nekastrirane (521, 98 g/dan) u odnosu na kastriranu junad (471, 29 g/dan), dok razlike u bruto dnevnom prirastu nisu bile značajne. Disekcijom rebrenog isječka između 9. i 11. rebra utvrđen je značajno veći (P<0, 01) udio masnog te manji udio mišićnog tkiva u kastrirane junadi, dočim je udio kostiju bio podjednak u obje istraživane skupine. Procijenjeni udio intramuskularne masti musculus longissimus dorsi na presjeku između 6. i 7. rebra ukazuje da su kastrirana junad imala značajno veću mramoriranost (P<0, 05). Dobiveni rezultati ukazuju na negativan utjecaj kastracije holštajnske junadi na većinu istraživanih parametara osim na kalo hlađenja i mramoriranost mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Agronomski fakultet, Zagreb