Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Maja Polić – Nina Spicijarić Paškvan, Članovi HAZU s dobrinjskoga područja, Rijeka: Općina Dobrinj i Povijesno društvo Rijeka, 2012. (CROSBI ID 190970)

Prilog u časopisu | prikaz, osvrt, kritika

Galović, Tomislav Maja Polić – Nina Spicijarić Paškvan, Članovi HAZU s dobrinjskoga područja, Rijeka: Općina Dobrinj i Povijesno društvo Rijeka, 2012. // Krčki zbornik, 69 (2013), 302-303

Podaci o odgovornosti

Galović, Tomislav

hrvatski

Maja Polić – Nina Spicijarić Paškvan, Članovi HAZU s dobrinjskoga područja, Rijeka: Općina Dobrinj i Povijesno društvo Rijeka, 2012.

Informativna knjižica pod naslovom Članovi HAZU s dobrinjskoga područja kratkom biografijom i izabranom bibliografijom predstavlja nam četvoricu zaslužnih znanstvenika koje međusobno povezuje zavičajni kraj – Dobrinjština. To su poimence Ivan Črnčić, Bonaventura Duda, Petar Strčić i Josip Brnić. Ovaj rad autorski potpisuju dvije mlade znanstvenice iz riječkog Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanost i umjetnosti dr. sc. Maja Polić i prof. Nina Spicijarić Paškvan, a objavljen je 2012. godine u nakladi Općine Dobrinj i Povijesnog društva Rijeka. Poticaj nastanku samoga teksta bila je manifestacija Dani otvorenih vrata HAZU, održana 13. i 14. studenoga 2012. godine. Knjižica ima 48 stranica, a sadrži Predgovor načelnika Općine Dobrinj Nevena Komadine (str. 7-9), geografsko-povijesni uvod Dobrinj i Dobrinjsko (str. 10-14), četiri zasebna biobibliografska poglavlja I. Ivan Črnčić (str. 15-21), II. Bonaventura Duda (str. 22-27), III. Petar Strčić (str. 28-34) i IV. Josip Brnić (str. 35-39). Ivan Črnčić (Crnčić) istaknuti je hrvatski povjesničar i kroatist (Polje na Krku, 2. V. 1830. – Rim, 7. I. 1897.) koji je članom ondašnje JAZU postao 1882. godine. Doktorirao je teologiju u Beču te bio tajnik Krčke biskupije, kasnije kanonik i ravnatelj Zavoda sv. Jeronima u Rimu. Posebno je istraživao crkvenu povijest i hrvatsko glagoljaštvo. Fra Bonaventura (Roko) Duda ugledni je hrvatski teolog i bibličar (Rijeka, 14. I. 1924.). Teološki studij završio je u Zagrebu i Rimu te bio profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Od brojnih važnih djela koja je ostvario treba posebno istaknuti tri: 1) pokretanje Glasa koncila 1963. (u suradnji s fra Z. Lajošem) ; 2) uređivanje (s J. Kaštelanom) i prevođenje (s J. Fučakom) Biblije koja je objavljena 1968. u izdanju zagrebačke Stvarnosti, 3) suosnivanje Kršćanske sadašnjosti. Od 2010. dopisni je član Razreda za društvene znanosti HAZU. Petar Strčić (Kras, 24. VIII. 1936.) poznati je hrvatski povjesničar 19. i 20. stoljeća i redoviti član HAZU od 2000. godine. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je upravitelj Arhiva HAZU, a sada je voditelj Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci. Josip Brnić (Sv. Ivan Dobrinjski, 31. III. 1951.) redoviti je profesor Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Bio je dekan Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prorektor za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Rijeci te rektor Sveučilišta u Rijeci. Od 1997. član je suradnik Razreda za tehničke znanosti HAZU. U posljednjem dijelu ovog izdanja slijede literatura, zahvalnica autorica te sažetak na hrvatskom, odnosno Summary, Zusammenfassung i Riasunto koji su prevele Maja Ćutić Gorup na njemački, Nina Spicijarić Paškvan na talijanski i Bojana Trp na engleski jezik. Na samom kraju knjižice nalaze se kratke bilješke o autoricama. Knjižica je opremljena crno-bijelim fotografijama Dobrinjštine i članova HAZU s dobrinjskoga područja.

Dobrinj; Dobrinjsko; Ivan Črnčić; Bonaventura Duda; Petar Strčić; Josip Brnić

nije evidentirano

engleski

Maja Polić – Nina Spicijarić Paškvan, Članovi HAZU s dobrinjskoga područja, Rijeka: Općina Dobrinj & Povijesno društvo Rijeka, 2012.

nije evidentirano

Dobrinj; Dobrinjsko; Ivan Črnčić; Bonaventura Duda; Petar Strčić; Josip Brnić

nije evidentirano

Podaci o izdanju

69

2013.

302-303

objavljeno

0455-0609

Povezanost rada

Povijest